Ερυθρά Θάλασσα: Η ανατριχιαστική ανακάλυψη της “πισίνας θανάτου” – Γιατί ό,τι εισέλθει, πεθαίνει

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πραγματικό «deadpool» στον πυθμένα της Ερυθράς Θάλασσας που σκοτώνει σχεδόν κάθε πλάσμα που κολυμπάει μέσα σε αυτό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ανακάλυψαν μια θανατηφόρα πισίνα στο βυθό της Ερυθράς Θάλασσας που σκοτώνει οτιδήποτε κολυμπήσει μέσα της. Σύμφωνα με την έρευνα, η πισίνα άλμης αποκαλύφθηκε 1,7 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτή τη “λίμνη θανάτου” τα τελευταία πέντε λεπτά μιας δεκάωρης κατάδυσης.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μια πισίνα άλμης είναι μια κοιλότητα στον πυθμένα της θάλασσας γεμάτη με εξαιρετικά συμπυκνωμένο αλμυρό νερό και άλλα χημικά στοιχεία. Στην κοιλότητα αυτή το ποσοστό άλατος είναι πολύ περισσότερο από τον περιβάλλοντα ωκεανό. Είπαν ότι αυτές οι υποβρύχιες πισίνες μπορούν να αναισθητοποιήσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν ζωντανά πλάσματα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Sam Purkis, δήλωσε ότι η ανακάλυψη τέτοιων πισινών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πώς σχηματίστηκαν για πρώτη φορά οι ωκεανοί στον πλανήτη μας. Συνέχισε λέγοντας ότι οι πισίνες άλμης φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μικροβίων και είναι πλούσιες σε ποικιλομορφία.

Περαιτέρω, ο ερευνητής σημείωσε ότι τα ψάρια, οι γαρίδες και τα χέλια φαίνεται να χρησιμοποιούν την άλμη για να κυνηγήσουν. Εξήγησε ότι αυτά τα θαλασσινά παραμονεύουν κοντά στη θανατηφόρα πισίνα για να «τρέφονται με τα άτυχα» πλάσματα που κολυμπούν κατά λάθος μέσα σε αυτήν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη λίμνη άλμης που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι ωκεανογράφοι μπόρεσαν να αποκαλύψουν «μερικές δεκάδες» από τις θανατηφόρες πισίνες στην Ερυθρά Θάλασσα, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού.

Ωστόσο, αυτό το εύρημα κατέπληξε τους επιστήμονες, επειδή η πισίνα βρίσκεται τόσο κοντά στη στεριά.

Προηγουμένως, η πλησιέστερη πισίνα άλμης που βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα είχε απόσταση 15,5 μίλια από την ακτή. Αυτή η πισίνα, ωστόσο, βρέθηκε μόλις 1,25 μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου.

Η πισίνα – η οποία έχει μέγεθος 107,00 τετραγωνικά πόδια, ή λίγο περισσότερο από το μέγεθος ενός μέσου οικοδομικού συγκροτήματος της πόλης του Μανχάταν – ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι με ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του 2020 στον βόρειο θύλακα της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ερυθρά Θάλασσα διαθέτει τον υψηλότερο γνωστό αριθμό πισινών άλμης. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν από θύλακες διάλυσης ορυκτών που είχαν κατατεθεί πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια.

Το 2015, οι θαλάσσιοι βιολόγοι ενθουσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν μια πισίνα άλμης πάνω από μισό μίλι κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού.

Επειδή η λίμνη άλμης δεν έχει οξυγόνο, η πισίνα κρατά έξω τα συνηθισμένα ζώα που ζουν μέσα και στον βυθό της θάλασσας, όπως γαρίδες, σκουλήκια και μαλάκια. «Συνήθως, αυτά τα ζώα στροβιλίζονται ή ανακατεύουν τον βυθό της θάλασσας, διαταράσσοντας τα ιζήματα που συσσωρεύονται εκεί», ανέφερε ο Purkis. “Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις δεξαμενές άλμης. Εδώ, τυχόν ιζηματογενή στρώματα που κατακάθονται στην κοίτη της πισίνας άλμης παραμένουν απολύτως άθικτα.”

Δείτε τη μελέτη που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2022 ΕΔΩ

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί