• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι εντόπισαν άγνωστες τοποθεσίες από εναέριες φωτογραφίες

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι εντόπισαν άγνωστες τοποθεσίες από εναέριες φωτογραφίες

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στη Βρετανία εντόπισαν από εναέριες φωτογραφίες τοποθεσίες από την προϊστορική, τη ρωμαϊκή και τη μεσαιωνική περίοδο.

Σε μια σειρά ανακαλύψεων έφτασαν ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίζοντας από εναέριες λήψεις, άγνωστα μέχρι τώρα μέρη και κατασκευές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί σε περιοχές ανάμεσα στην Κορνουάλη και το Ντέβον, συμπεριλαμβάνουν αρχαίες κατασκευές της προϊστορικής, της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής περιόδου, όπως μέρη ενός ρωμαϊκού δρόμου, καθώς και καταυλισμούς, φάρμες, περιοχές ταφής και πετρόκτιστα πηγάδια.

Η ομάδα των ερασιτεχνών αρχαιολόγων ανέλυσε εικόνες που είχαν ληφθεί με τεχνολογία λέιζερ (LiDAR) και εντόπισαν τουλάχιστον 30 νέους καταυλισμούς, που χρονολογούνται από το 300 π.Χ μέχρι και το 300 μ.Χ.

«Το νοτιοδυτικό μέρος [της Βρετανίας] έχει μέχρι στιγμής το πιο ακριβές αρχείο εικόνων με τη χρήση λέιζερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χρησιμοποιούμε για να χαρτογραφήσουμε όσο περισσότερο ιστορικό περιβάλλον είναι δυνατόν» δήλωσε ο Δρ. Κρις Σμαρτ, ο οποίος καθοδήγησε την ομάδα των ερασιτεχνών. «Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η κοιλάδα Τάμαρ, αλλά έχει επεκταθεί στο να συμπεριλάβει ένα ευρύ κομμάτι εδάφους μεταξύ Μπόντμιν Μουρ και Ντάρτμουρ, Πλίμουθ και Μπαρνστεϊπλ, περίπου 4000 τετραγωνικά χιλιόμετρα» δήλωσε.

Ο Δρ. Σμαρτ είναι αρχαιολόγος τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το οποίο το 2017 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Understanding Landscapes», ώστε οι κοινότητες στο Ντέβον και την Κορνουάλη να εξετάσουν τις απαρχές των ιστορικών τους τοπίων.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως περιοχές στην Κορνουάλη και στο Ντάρτμουρ είχαν μεγαλύτερο πληθυσμό από ότι μέχρι τώρα υπολογιζόταν.

«Ήξερα πως θα βρίσκαμε κάτι αλλά δεν νόμιζα πως θα ήταν τόσα πολλά» δήλωσε ο Δρ. Σμαρτ στην εφημερίδα The Guardian.

«Οι τύποι των σημείων είναι οι αναμενόμενοι για αυτή την περιοχή αλλά είναι ο αριθμός που είναι εκπληκτικός. Μεγάλος αριθμός από τοποθεσίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα αλλά θα φτάσουν τις εκατοντάδε μέχρι οι εθελοντές να τελειώσουν. Διαπιστώνουμε μια μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού από αυτή που νομίζαμε» συμπλήρωσε.

Οι νεαροί εθελοντές ήταν ενθουσιασμένοι για τις νέες ανακαλύψεις, παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που είναι ακόμα σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λόγω της καραντίνας, οι τοποθεσίες που έχουν εντοπιστεί παραμένουν μυστικές, για να αποφευχθεί το φαινόμενο περίεργοι πολίτες να σπεύσουν να τις δουν από κοντά. Όταν όμως αρθούν οι περιορισμοί, τα ευρήματα θα εξεταστούν από κοντά.


sputniknews/photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •