• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιστήμονες: Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη!

Επιστήμονες: Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη!

Άλλαξαν τα δεδομένα...

Επι δεκάδες χρόνια έστεκε υποτιμημένο στο αρχιπέλαγος της Χαβάης. Πλέον αυτό έρχεται να αλλάξει χάρη σε μια επιστημονική έρευνα που δίνει στο ηφαίστειο Puhahonu τη θέση που του αξίζει.

Με μόνο δύο κορυφές να προεξέχουν κάτι περισσότερο από πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το σβησμένο πλέον ηφαίστειο Puhahonu στη βορειοανατολική Χαβάη δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι.

Πόσω μάλλον όταν στο ίδιο αρχιπέλαγος τα ηφαίστεια Mauna Kea και Mauna Loa επισκιάζουν κάθε άλλο ηφαίστειο καθώς φτάνουν τα 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό Πανεπιστήμιο Hawai’i at Manoa κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα φαινόμενα απατούν.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters» ενθρονίζει το Puhahonu ως το μεγαλύτερο σβησμένο ηφαίστειο στον κόσμο, παίρνοντας τον τίτλο από το Mauna Loa.

Ερευνώντας τον πυθμένα του ωκεανού και χρησιμοποιώντας ποσοτικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν ότι το ηφαίστειο, το οποίο έχει μήκος περίπου 52 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Mauna Loa.

«Το Puhahonu είναι τεράστιο», λέει η μελέτη.

Τόσο πολύ που αναγκάζει τον φλοιό της Γης να βυθιστεί.

«Το βάρος (σ.σ. του ηφαιστείου) κάθεται πάνω στον φλοιό και δημιουργεί καθίζηση», λέει ο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στο CNNi.

«Όταν σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, ο ζεστός μανδύας ρέει μακριά υπό το βάρος επιτρέποντας στο ηφαίστειο να βυθιστεί».

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, το όνομα του Puhahonu σημαίνει «αναδυόμενη χελώνα», ενώ οι δύο κορυφές του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι γνωστές επίσης ως «μεγάλες κορυφές».

Πλέον, το ηφαίστειο είναι μέρος του Ναυτικού Εθνικού Μνημείου Papahānaumokuākea, που ιδρύθηκε το 2006.

Το νησί φιλοξενεί μόνο ένα είδος φυτών, τη θαλάσσια γλιστρίδα, ένα παχύφυτο, αλλά είναι ένας ιδανικός βιότοπος για ένα ευρύ φάσμα ψαριών, κοραλλιών και εντόμων.

Μια μελέτη του 1974 αρχικά θεωρούσε το Pūhāhonu ως το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην αλυσίδα της Χαβάης, έχοντας στη διάθεσή της περιορισμένα στοιχεία έρευνας.

Μετέπειτα μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τόσο τι βρίσκεται επάνω όσο και τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Mauna Loa ήταν το μεγαλύτερο ηφαίστειο.

Η τρέχουσα μελέτη ανατρέπει αυτό το συμπέρασμα.

(cnngr – φωτο:screenshot)