Η Τίος είναι μια αρχαία ελληνική αποικία, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στο σύγχρονο λιμάνι Filyos στο Zonguldak της Τουρκίας.
Ο μύθος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από έναν Μιλήσιο ιερέα ονόματι Τίο στη χώρα των Καυκόνων, μιας Παφλαγονικής φυλής.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες ελληνικές αποικίες κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, η Τίος έχει παραμείνει σχετικά καλά διατηρημένη επί τόπου, με το αρχαιολογικό αρχείο να μην έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύγχρονη ανάπτυξη.
Πρόσφατες ανασκαφές, με επικεφαλής τον καθηγητή Şahin Yıldırım από το Πανεπιστήμιο Bartın, αποκάλυψαν μια μεγάλη νεκρόπολη στην ανατολική πλευρά της πόλης. Οι αρχαιολόγοι έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει 96 σαρκοφάγους, 23 θαλαμοειδείς ταφές, 7 κιβωτιόσχημες τάφους, 60 τάφους από πλακάκια και πάνω από 1300 ταφικά αντικείμενα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Yıldırım, η νεκρόπολη καλύπτει μια τεράστια έκταση και έχει ταφές που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ., περίοδος ταφικής δραστηριότητας που διήρκεσε χιλιετίες.
Η νεκρόπολη ήταν πιο ενεργή γύρω στον 1ο με 3ο αιώνα μ.Χ. κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αναδεικνύοντας την «πόλη των νεκρών». «Μπορούμε να δούμε ότι η νεκρόπολη κατασκευάστηκε με ένα σχέδιο που αποτελείται από δρόμους, σοκάκια και πεζούλια, ακριβώς όπως μια πόλη», είπε ο καθηγητής Γιλντιρίμ.
Οι ανασκαφές έχουν επίσης αποκαλύψει μια λεωφόρο διαστάσεων περίπου 500 μέτρων, στην οποία έχουν τοποθετηθεί σκόπιμα σαρκοφάγοι στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της. Οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι αυτές οι ταφές ανήκαν σε εύπορα άτομα, κυρίως από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
«Μέχρι σήμερα, τέτοια παραδείγματα νεκρόπολης τέτοιας κλίμακας δεν έχουν συναντηθεί σε καμία αρχαία πόλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή η περιοχή κατέχει μια πολύ σημαντική θέση για την αρχαιολογία της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε ο καθηγητής Yıldırım.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυτός ο μακρινός πλανήτης ίσως έχει την πιο αποπνικτική δυσοσμία στον γαλαξία
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 45χρονος για τροχαίο με εγκατάλειψη
- Τραμπ: Το Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πυρηνικό όπλο εναντίον του Ιράν
- Έπος: Τα κλειδιά του αυτοκινήτου, το κοριτσάκι και ο αγανακτισμένος πατέρας σε ένα βίντεο
- Νέα χτυπήματα στις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν ανακοίνωσε το Ισραήλ, vid
- Ηράκλειο: Εξιχνιάσθηκαν 16 περιπτώσεις απάτης με κοσμήματα και χρήματα συνολικής αξίας 14.170 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Εννέα ανήλικοι ταυτοποιήθηκαν για φθορές σε σχολικές μονάδες στη Θέρμη
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τη σύλληψη 10 “ξένων κατασκόπων”
- Στρατιώτες στο Ισραήλ… πανηγυρίζουν από την αναχαίτιση πυραύλου, vid
- «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» στο Εθνικό Θέατρο στο Λονδίνο









