Τα ογκώδη κεφάλια που ήταν λαξευμένα το καθένα από έναν ογκόλιθο από βασάλτη, συχνά μεταφέρονταν από μίλια μακριά, κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Ολμέκων, μια αγροτική μεσοαμερικανική κουλτούρα και η παλαιότερη γνωστή κοινωνία στο σημερινό Μεξικό. Κάθε ένα από αυτά τα επιβλητικά τεχνουργήματα έχει κατά μέσο όρο ύψος περίπου 10 πόδια (3 μέτρα) και ζυγίζει 8 τόνους (7,3 μετρικούς τόνους). Οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν πέτρινα εργαλεία για να τα διαμορφώσουν, προσθέτοντας λεπτομέρειες όπως κόρες στα μάτια και λακκάκια στα μάγουλα, τα πηγούνια και τα χείλη, πριν βάψουν τα κομμάτια σε έντονα χρώματα, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Ιστορίας .
Πού βρέθηκαν: Μεξικό, συγκεκριμένα στο Tres Zapotes στη Βερακρούζ, και στην Ακτή του Κόλπου
Πότε κατασκευάστηκαν : 1200 έως 400 π.Χ
Τι μας λένε για το παρελθόν : Από τα 17 γνωστά κολοσσιαία κεφάλια των Ολμέκων που βρέθηκαν σε όλο το Μεξικό, κανένα δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το ένα είναι διακοσμημένο με ένα στέμμα χαραγμένο με στάμπες από τζάγκουαρ, ενώ ένα άλλο φοράει κόμμωση. Αυτό οδήγησε τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι καθένα από τα ογκώδη αγάλματα απεικονίζει έναν συγκεκριμένο χάρακα.
Ενώ παραμένει μυστήριο η ομοιότητα του οποίου απεικονίζουν τα κεφάλια, ένας ερευνητής αναγνώρισε ένα μοναδικό άγαλμα, γνωστό ως Colossal Head 5, ως ηγεμόνα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. από το San Lorenzo, την παλαιότερη γνωστή πόλη των Olmec.
Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν βρει ακόμη ταφές στο San Lorenzo και οι λίγες γνωστές περιπτώσεις γραφής Olmec παραμένουν άγνωστες, επομένως η ταυτότητα των ηγεμόνων και των κατοίκων της περιοχής παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Δεν είναι σαφές πώς οι Ολμέκοι χρησιμοποίησαν τα γλυπτά, ωστόσο ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολίτες θα μετέφεραν τα γλυπτά σε διαφορετικά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια σημαντικών τελετουργιών. Μπορεί επίσης να τα χρησιμοποίησαν ως δείκτες για να καθιερώσουν κυριαρχία ή πολιτική εξουσία, ή ακόμα και για προστασία, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Παγκόσμιας Ιστορίας. Για παράδειγμα, στην πόλη Olmec La Venta, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερα κεφάλια τοποθετημένα στη βόρεια και νότια πλευρά της πόλης. Αλλά αντί να κοιτάζουν προς το κέντρο της πόλης, τα κεφάλια κοίταξαν προς τα έξω σαν να το προστάτευαν από εισβολείς.
Γύρω στο 900 π.Χ., μερικά από τα κεφάλια στη Λα Βέντα θάφτηκαν, πιθανώς ως τελετουργικό για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ταφή έγινε πιο κοντά στην εποχή που τα κεφάλια παρήχθησαν είτε ως τρόπος λατρείας των προγόνων είτε σε μια κίνηση «εξουδετέρωσης της δύναμης του νεκρού ηγεμόνα», σύμφωνα με την World History Encyclopedia.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ρώσοι: «Οι Patriot δεν προστάτευσαν το Κατάρ από τους Ισραηλινούς – Να πάρει S-400»
- Θα φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ζελένσκι;
- Τρέμε Πούτιν! Ο Μακρόν αποφάσισε να στείλει 3 Rafale στην Πολωνία!
- Ουκρανικά drones έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης του προσωπικού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Τι ήρθε στο φως της δημοσιότητας! Οδηγούν την Γερμανία στον όλεθρο
- «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος», σύμφωνα με τον Νετανιάχου
- “The Complete Johnny Cash”: Η σπάνια συλλογή με όλο το στιχουργικό έργο του θρυλικού τραγουδιστή
- Νέα δημοσκόπηση: Πού βρίσκεται η ΝΔ μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ – Πόσοι θα ψήφιζαν «ένα κόμμα Τσίπρα»
- Daniel Day-Lewis: Επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μετά από 8 χρόνια – “Ποτέ δεν σκόπευα να αποσυρθώ”
- Άκης Σκέρτσος: 18 θετικές αλλαγές στην εκπαίδευση
Κύρια Θέματα

















