• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δέχθηκε επίθεση από πολική αρκούδα – Δείτε πώς σώθηκε (vid)

Δέχθηκε επίθεση από πολική αρκούδα – Δείτε πώς σώθηκε (vid)

Ήταν η πρώτη επίθεση από τον περασμένο Αύγουστο όταν ένας Ολλανδός τουρίστας έχασε τη ζωή του από πολική αρκούδα που εισέβαλε στη σκηνή του, ενώ έκανε camping.

Τον τρόμο έζησε ένας άνδρας στην ανατολική ακτή του Σβάλμπαρντ, το αρχιπέλαγος ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, καθώς δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση από μια πολική αρκούδα.

Σε έναν παγωμένο κόλπο που ονομάζεται Mohnbukta, 75 χιλιόμετρα ανατολικά του Longyearbyen, ο άτυχος άντρας ήρθε αντιμέτωπος με το άγριο θηλαστικό, ωστόσο σώθηκε χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του φίλου του, ο οποίος πυροβόλησε τη νεαρή αρσενική αρκούδα.
Οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε έναν απομακρυσμένο κόλπο για να μετρήσουν το πάχος του θαλάσσιου πάγου, ενώ ο ήχος των οχημάτων τους (snowmobiles) δεν τους επέτρεψε να ακούσουν την πολική αρκούδα να πλησιάζει.

Η σοβαρότητα των τραυματισμών του παραμένει άγνωστη, ωστόσο σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν κινδυνεύει η ζωή του. Στο σημείο έσπευσε πάντως το ελικόπτερο του Κυβερνήτη μαζί με έναν γιατρό, μεταφέροντάς τον σε νοσοκομείο.

Οι επιθέσεις από πολικές αρκούδες θα μπορούσαν πάντως να θεωρηθούν και καθημερινό φαινόμενο στο Longyearbyen, όπου οι κάτοικοι κυκλοφορούν συνήθως με όπλα για να προστατεύονται από τα άγρια ζώα και ειδικά τις αρκούδες. Πρέπει ωστόσο να τα αφήνουν απ΄ έξω πριν μπουν στην τράπεζα…

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση από τον περασμένο Αύγουστο όταν ένας Ολλανδός τουρίστας έχασε τη ζωή του από πολική αρκούδα που εισέβαλε στη σκηνή του, ενώ έκανε camping κοντά στο αεροδρόμιο του Longyearbyen.

Το 2018 επίσης, μια πολική αρκούδα πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω να βγαίνει έξω από ένα μικρό παράθυρο τοπικού ξενοδοχείου.

Οι περισσότερες πολικές αρκούδες, αν και πέφτει…. πείνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο δεν θα δώσουν σημασία, αλλά θα αποφύγουν τους ανθρώπους, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό τους, κυρίως αρσενικές στην εφηβία, δεν θα διστάσουν να εξερευνήσουν κάποιο κάμπινγκ, ακόμα και… άνθρωπο.

Αυτή η περιέργειά τους μάλιστα μπορεί να αποδεχθεί θανατηφόρα γι΄ αυτόν πριν καν το καταλάβει.

Το Σβάλμπαρντ έχει ιστορία τέτοιων επιθέσεων καθώς οι περόιπου 3.000 πολικές αρκούδες που ζουν σε αυτήν την περιοχή βρίσκουν συχνά – πυκνά στο δρόμο τους τουρίστες που επισκέπτονται αυτόν τον βόρειο νορβηγικό θύλακα, προκειμένου να ζήσουν διά ζώσης την εμπειρία της Αρκτικής.

Λάτρεις του καγιάκ, σκιέρ, ακόμα και παιδιά κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών, έχουν δεχθεί επίθεση από πολικές αρκούδες.

Στις περισσότερες πάντως περιοχές περιμετρικά του Βόρειου Πόλου, οι πολικές αρκούδες σπάνια αντικρίζουν ανθρώπους.

sputnik/ photo video screenshot