• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δε φαντάζεστε που ανακάλυψαν το αρχαιότερο σπέρμα ζώου! (BINTEO)

Δε φαντάζεστε που ανακάλυψαν το αρχαιότερο σπέρμα ζώου! (BINTEO)

2020-09-20_110632
Τα ευρήματα των παλαιοντολόγων προσφέρουν «μία εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία» για την κατανόηση της εξέλιξης της αναπαραγωγικής διαδικασίας των ειδών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο δείγμα σπέρματος ζώου «σφραγισμένο» σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού 100 εκατομμυρίων χρόνων.

Με τη χρήση ανακατασκευαστικής τεχνολογίας τρισδιάστατων ακτίνων Χ, οι επιστήμονες ανέλυσαν διάφορα δείγματα οστρακοδών, μελετώντας τα μέλη και τα αναπαραγωγικά τους όργανα.
Κάπως έτσι, ανακάλυψαν σπέρμα σε ένα θηλυκό οστρακόδερμο -που πιθανότατα το κρατούσε αποθηκευμένο για να το απελευθερώσει όταν θα είχαν ωριμάσει τα αυγά του- που βρέθηκε παγιδευμένο μέσα σε ένα κομμάτι κολλώδους ρητίνης.

«Tο θηλυκό μάλλον είχε ζευγαρώσει λίγο πριν παγιδευτεί στη ρητίνη» ανέφερε σε ανακοίνωση ο He Wang από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών της Nanjing.

Το οστρακόδερμο, το είδος Myanmarcypris hui, που πιστεύεται πως ευδοκιμούσε στα παράκτια και εσωτερικά νερά περιοχών γεμάτων με δέντρα που παρήγαν σε μεγάλες ποσότητες ρετσινιού.

Η ομάδα με επικεφαλής τη δρ.Renate Matzke-Karasz, μια γαιοβιολόγο το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ανέλυσαν με τη χρήση της τρισδιάστατης αναπαράστασης 39 οστρακόδερμα εγκλωβισμένα σε μικροσκοπικά κομμάτια κεχριμπαριού.

Το σπέρμα ανακαλύφθηκε σε ένα δίσκο κεχριμπαριού, μεγέθους ενός γραμματόσημου, σε ένα ορυχείο σε περιοχή που σήμερα αποτελεί τη Μιανμάρ.
Οι μαλακοί ιστοί του θηλυκού αυτού οστρακόδερμου, καθώς και τέσσερα αυγά του (διαμέτρου μόλις 50 μικρόμετρων, λιγότερου από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας) είχαν συντηρηθεί άριστα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπέρμα ήταν τεράστιο, περίπου 4,6 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του οστρακοειδούς που ομοίαζε με μικροσκοπική γαρίδα. «Είναι σαν να είχε ένας άνθρωπος 1,70 σπέρμα 7,3 μέτρων» εξηγεί η Renate Matzke-Karasz.

Τα ευρήματα των παλαιοντολόγων που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, προσφέρουν «μία εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία» για την κατανόηση της εξέλιξης της αναπαραγωγικής διαδικασίας των ειδών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, το αρχαιότερο απολιθωμένο σπέρμα ήταν ένα δείγμα που είχε ανακαλυφθεί σε ένα κουκούλι 50 εκατομμυρίων ετών στην ανταρκτική.

sputnik/ photo video screenshot