• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δε φαντάζεστε πως τα lockdown δυσκολεύουν τη δουλειά των κατασκόπων!

Δε φαντάζεστε πως τα lockdown δυσκολεύουν τη δουλειά των κατασκόπων!

spy pexels
Η κρίση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τον τρόπο εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων και οι κατάσκοποι δεν εξαιρούνται.

Οι σχεδόν άδειοι δρόμοι, λόγω του μικρότερου αριθμού ατόμων που μετακινούνται στα κέντρα των πόλεων, καθιστούν δύσκολο για τους Βρετανούς κατασκόπους να εντοπίσουν υπόπτους, ανέφερε ο επικεφαλής της ΜΙ5, της εγχώριας υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ken McCallum ανέφερε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη πως οι πράκτορές του έχουν αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουν καθώς, λόγω του κορωνοϊού, τα πλήθη έχουν σταματήσει να συρρέουν σε δημόσιους χώρους. «Δεν περιμένετε να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με την κοινή λογική η παρακολούθηση δεν είναι εύκολη σε σχεδόν άδειους δρόμους», δήλωσε ο McCallum, ενώ μίλησε για τον αντίκτυπο όσων διαδραματίστηκαν μέσα στο 2020 στην υπηρεσία πληροφοριών.

«Οι άνθρωποί μας δείχνουν τεράστια αφοσίωση και επιστρατεύουν τη φαντασία τους για να συνεχίσουν να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζεται η χώρα από εμάς» ανέφερε μεταξύ άλλων. Στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους, από τον Μάρτιο που ανέλαβε τη θέση, ο McCallum αποκάλυψε επίσης ότι, ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, οι τρομοκράτες έχουν αναπροσαρμόσει τους στόχους τους.

Έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές στις ζωές όλων – λιγότερα ταξίδια, περισσότερη online δραστηριότητα – γεγονότα που συνεπάγονται με αλλαγές στο πώς «λειτουργούν οι αντίπαλοί μας».

Σύμφωνα με τον McCallum η μικρότερη συγκέντρωση κόσμου συνεπάγεται με λιγότερους στόχους για τους τρομοκράτες, ενώ η αυξημένη online δραστηριότητα με περισσότερες ευκαιρίες για τους χάκερ.

Η Βρετανία μπήκε σε lockdown τον Μάρτιο, με τους πολυσύχναστους δρόμους να αδειάζουν και το μετρό του Λονδίνου να μεταφέρει λιγότερους επιβάτες από όσους συνήθως. Πλέον ισχύουν αυστηροί περιορισμοί. Ο McCallum αποκάλυψε πως το 30% των ώριμων τρομοκρατιών σχεδίων που αποτράπηκαν από το 2017 προέρχονται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Προειδοποίησε ότι η πανευρωπαϊκή απειλή από την ακροδεξιά αυξανόταν με «μικρή, αλλά σημαντική διεθνή συνδεσιμότητα».

cnn/lifo/ photo pexels