• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δε φαντάζεστε γιατί οι Κινέζοι ανέβηκαν πρώτοι στην κορυφή του Έβερεστ εν μέσω κρίσης κορωνοϊού (BINTEO)

Δε φαντάζεστε γιατί οι Κινέζοι ανέβηκαν πρώτοι στην κορυφή του Έβερεστ εν μέσω κρίσης κορωνοϊού (BINTEO)

Κινέζοι ερευνητές ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, στην πρώτη αποστολή εν μέσω κορωνοϊού.

Η ομάδα βρίσκεται εκεί προκειμένου να ξαναμετρήσει το ύψος της ψηλότερης κορυφής στον κόσμο, καθώς μέχρι τώρα η Κίνα θεωρεί ότι είναι 4 εκατοστά χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μέτρηση του Νεπάλ.

Αμφότερες οι ομάδες απαγόρευσαν τις διεθνείς αποστολές στο Έβερεστ φέτος, εξαιτίας της πανδημίας. Η κινεζική ομάδα ξεκίνησε την ανάβαση τον Απρίλιο, ενώ οι προσπάθειες να φτάσουν οι ερευνητές στην κορυφή είχαν εμποδιστεί έως τώρα εξαιτίας του κακού καιρού. Όμως, τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες με τους ερευνητές να εργάζονται στην κορυφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι μόνο Κινέζοι ορειβάτες ανέβηκαν στο Έβερεστ φέτος είναι κάτι σπάνιο. «Την άνοιξη του 1960 μόνο οι Κινέζοι είχαν φτάσει στην κορυφή. Οι Ινδοί προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάλισμπουρι του Himalayan Database, οργανισμός που κρατά αρχείο όλων των αποστολών στα Ιμαλάια.

«Από το 1958 έως το 1967- όταν κανένας άλλος δεν ήταν στο όρος- υπήρξαν διάφορες αναγνωριστικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές αποστολές Κινέζων, αλλά δεν έγινε ανάβαση από καμία από αυτές», συμπλήρωσε. Όσο για το ύψος του Έβερεστ, η Κίνα θεωρεί ότι είναι 8.844,43 μ., με βάση τη μέτρηση που έκανε το 2005. Αλλά το Νεπάλ εκτιμά ότι είναι 8.848 μέτρα, με βάση την έρευνα που είχε διενεργηθεί επί βρετανικής κυριαρχίας.

Το 2017 η κυβέρνηση του Νεπάλ είχε ξεκινήσει τη δική της διαδικασία μέτρησης του ύψους του Έβερεστ και έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν με χρήση παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων.

Με πληροφορίες από BBC/lifo / photo unsplash