Το απόκοσμο ρουμανικό χωριό Geamana λειτουργεί ως μια ζοφερή υπενθύμιση ενός κομμουνιστικού παρελθόντος, καθώς το μόνο που μένει πίσω είναι ένα θανατηφόρο νερό βάθους περίπου 90 μέτρων που ήταν τόσο επικίνδυνο που τρόμαξε τους ντόπιους.
Απόκοσμες εικόνες δείχνουν τη «χρωματιστή» λίμνη αποτέλεσμα της σοβαρής ρύπανσής της από κυάνιο.
Τίποτα άλλο εκτός από νερό, λάσπη και δέντρα δεν μπορεί να δει κανείς στο χωριό εκτός από μερικά έρημα κτίρια που απέφυγαν να βυθιστούν.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι το καμπαναριό μιας εκκλησίας που προεξέχει μόλις λίγα μέτρα πάνω από το νερό.
Δείτε ΕΔΩ την πιο χαρακτηριστική του φωτογραφία.
Συχνά αναφέρεται ως οικολογική καταστροφή, το μικρό ρουμανικό χωριό στη μεσαιωνική Τρανσυλβανία. Προηγουμένως γεμάτο με ανθρώπους το χωριό, όταν τη δεκαετία του ’70, βρέθηκαν τεράστια αποθέματα χαλκού στο κοντινό ορυχείο.
Ο δικτάτορας Τσαουσέσκου, ο οποίος ήταν στην εξουσία ξεκίνησε γρήγορα τη διαδικασία εξόρυξης χαλκού στην περιοχή. Η καταστροφή σύντομα χτύπησε στη Geamăna όταν ο Τσαουσέσκου αποφάσισε να πετάξει το τοξικό υποπροϊόν από την εξόρυξη στη γη.
Γρήγορα η λάσπη έγινε τοξική και έστειλε επικίνδυνες χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα – αναγκάζοντας τους χωρικούς να φύγουν.
Περίπου 300 οικογένειες επηρεάστηκαν, καθώς η κυβέρνηση του Τσαουσέσκου προσέφερε σε καθεμία από αυτές περίπου 1.500 λίρες για να φύγουν αμέσως.
Παρ ‘όλα αυτά, το χωριό βυθίστηκε στην αφάνεια με τις υποδομές να καταρρέουν και τα σχολεία, τα γραφεία και οι εκκλησίες να καταπίνονται από τη λίμνη. Το ορυχείο Rosia Poieni είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στην Ευρώπη και πιστεύεται ότι απασχολεί 500 άτομα.
newsbomb – freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η «τέλεια καταιγίδα» που προκάλεσε το τεράστιο μπλακ άουτ στην Ιβηρική το 2025
- Νέο χτύπημα στην κτηνοτροφία: Μετά τη Λέσβο, συναγερμός και στη Θεσσαλονίκη με τον αφθώδη πυρετό
- ΥΠΕΞ: Επέστρεψαν με ασφάλεια πάνω από 2.000 ‘Ελληνες από την εμπόλεμη ζώνη
- Μακρόν: Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό συνέλαβε τάνκερ Deyna
- Κεραμέως: Επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους
- Γαλλία-Δημοτικές εκλογές: 2ος γύρος τεστ έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,3% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιανουάριο
- Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο οισοφάγο σε εργαστήριο
- Το Κρεμλίνο κουνάει το «μαντήλι»: Η Ρωσία θα κάνει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα συμφέροντά της
- Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης









