• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το Λεξικό της Οξφόρδης δεν μπόρεσε να επιλέξει μόνο μία «λέξη της χρονιάς» για το 2020

Το Λεξικό της Οξφόρδης δεν μπόρεσε να επιλέξει μόνο μία «λέξη της χρονιάς» για το 2020

Το Λεξικό της Οξφόρδης δηλώνει κώλημα όσον αφορά στην επιλογή της λέξης του 2020, εξηγώντας πως είναι αδύνατο να επιλεχθεί μόνο μία.

Αντ’ αυτού κάνει μία εξερεύνηση στο πόσο πολύ και πόσο γρήγορα εξελίχθηκε η γλώσσα τη φετινή χρονιά.

«Έγινε σύντομα εμφανές πως το 2020 δεν είναι μία χρονιά που μπορεί να περιγραφεί με μία και μόνο “λέξη της χρονιάς”», αναφέρει το Λεξικό.

Στην έκθεση του, η οποία τιτλοφορείται «Οι λέξεις μίας χρονιάς άνευ προηγουμένου», γίνεται λόγος για την ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε και υιοθετήθηκε ένα λεξιλόγιο σχετικό με τον κορονοϊό.

Κάνει μία ανασκόπηση της χρονιάς, αναφέροντας λεπτομερώς τις σημαντικές λέξεις κάθε μήνα. Παράδειγμα το «bushfire» (πυρκαγιά) στον Ιανουάριο, όταν φλεγόταν η Αυστραλία. Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από τη λέξη «acquittal» (αθώωση), που αφορούσε την αθωωτική απόφαση της δίκης για την ανατροπή του Ντόναλντ Τραμπ.


Από τον Μάρτιο και ύστερα, όμως, μπαίνουν στον χάρτη οι λέξεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία. Μεταξύ αυτών το «Covid-19» που έκανε την παρθενική του εμφάνιση την 11η Φεβρουαρίου, το «social distancing» (κοινωνική αποστασιοποίηση) και «reopening» (άνοιγμα ξανά).

Τον Ιούνιο υπήρξε μία άνοδος της φράσης «Black Lives Matter», ενώ τον Αύγουστο έγινε ευρεία χρήση των «Mail-in» και «Belarusian» αναφερόμενα στις επιστολές ψήφους για τις αμερικανικές εκλογές και τον Λευκορώσο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αντίστοιχα.

Το «moonshot», η λέξη που επιλέχθηκε από τους Βρετανούς για το πρόγραμμα τεστ για τον κορονοϊό, ανέβηκε στην κορυφή τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο ξεχώρισαν τα «net zero» – αφορά στις ανακοινώσεις του Κινέζου Προέδρου για μηδενική χρήση άνθρακα από το 2060 – και «superspreader» (αυτός που μεταδίδει σε μεγάλο βαθμό). Η τελευταία λέξη έχει ρίζες στο 1970 και η χρήση της εκτοξεύτηκε μετά τα κρούσματα κορονοϊού στον Λευκό Οίκο.

(Sputniknews – φωτο:pexels)