• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σπανιότατη περίπτωση διπροσωπίας -Κορίτσι γεννήθηκε με δεύτερο στόμα, χείλια και γλώσσα!

Σπανιότατη περίπτωση διπροσωπίας -Κορίτσι γεννήθηκε με δεύτερο στόμα, χείλια και γλώσσα!

Σε χειρουργική επέμβαση σε ηλικία μόλις 6 μηνών υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι, για την αφαίρεση του δεύτερου στόματός του, το οποίο ήταν πλήρες με χείλια, δόντια και γλώσσα.


Όταν η μάζα εντοπίστηκε για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του υπερήχου στην 28η εβδομάδα κύησης, οι γιατροί είχαν υποθέσει ότι επρόκειτο για πιθανή κύστη ή κάποιον όγκο.

Αλλά όταν το μικρό κορίτσι γεννήθηκε στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι ανακαλύπτοντας πως το αντικείμενο των 2 εκατοστών, ήταν στην πραγματικότητα ένα δεύτερο στόμα.

casereports.bmj

Εξαιρετικά σπάνια περίπτωση – Μόλις 35 έχουν καταγραφεί από το 1900
Η περίπτωση αυτή είναι μία από τις 35 που έχουν γίνει γνωστές ως Διπροσωπία – ή αναπαραγωγή σε πανομοιότυπο σε μέρη προσώπου – από το 1900. Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Case Reports, οι γιατροί ανέφεραν πως το δεύτερο στόμα της δεν είχε καμία σχέση με το κύριο στόμα και πως μπορούσε να αναπνεύσει, να φάει και να πιει κανονικά. Πρόσθεσαν ότι μερικές φορές παρήγαγε ένα διαυγές υγρό – πιθανώς σάλιο.

Το κορίτσι εισήχθη για χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το επιπλέον όργανο.

Η επέμβαση περιελάμβανε την διάτρηση της κάτω γνάθου για την αφαίρεση του έξτρα οστού για την στήριξη των δοντιών. «Μετά την χειρουργική επέμβαση, η δεξιά πλευρά του προσώπου της ήταν πρησμένη, με αποτέλεσμα να γίνει αξονική που αποκάλυψε μια συλλογή υγρών» ανέφεραν οι γιατροί στην δημοσίευσή τους.

«Το πρήξιμο υποχώρησε μετά από μερικούς μήνες και δεν χρειάστηκε περαιτέρω θεραπεία. Κατά την εξάμηνη παρακολούθηση, οι τομές της είχαν επουλωθεί καλά και η ασθενής έτρωγε χωρίς δυσκολία». Ωστόσο, σημείωσαν πως δεν μπόρεσε να κουνήσει το δεξί κάτω χείλος προς τα κάτω, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι μύες σε αυτή την περιοχή δεν λειτουργούν πλέον.

casereports.bmj


Πως προκαλείται η Διπροσωπία
Η Διπροσωπία, η οποία έχει επίσης καταγραφεί σε κότες, πρόβατα, γάτες και άλλα ζώα είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι προκύπτει από προβλήματα στις πρωτεΐνες που σηματοδοτούν την δομή του προσώπου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διεύρυνση των χαρακτηριστικών του προσώπου και επανάληψη των δομών τους.

Μια άλλη περίπτωση Διπροσωπίας, ήταν σε ένα αγόρι που είχε γεννηθεί στο Μιζούρι των ΗΠΑ το 2004 και είχε δύο μύτες, δύο ξεχωριστά ρουθούνια και ένα ασυνήθιστο σχήμα κεφαλιού λόγω της πάθησης αυτής. Ο Τρες Τζόνσον εξέπληξε τους γιατρούς, οι οποίοι δεν περίμεναν ότι θα ζούσε, καθώς γιόρτασε τα 13α γενέθλιά του το 2017.

(iefimerida – φωτο:pexels)