• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σοκ στο διαδίκτυο από το παράξενο σήμα της Expo 2025 στην Οσάκα της Ιαπωνίας

Σοκ στο διαδίκτυο από το παράξενο σήμα της Expo 2025 στην Οσάκα της Ιαπωνίας

Από 5.984 προτάσεις -οι οποίες κατέληξαν στο τελικό στάδιο εκτίμησης να είναι πέντε- επελέγη ένα κόκκινο κυκλικό ον με πέντε γουρλωτά μάτια. Η επιλογή πυροδότησε ένα διαδικτυακό σοκ!

Πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα το σήμα της Διεθνούς Έκθεσης που θα λάβει χώρα στην Οζάκα το 2025.

Το νέο σήμα για την Expo 2025 σχεδιάστηκε από ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ο γραφίστας-ντιζάινερ Tamotsu Shimada, ο οποίος δανείστηκε στοιχεία από την Expo 1970 και τα φαντάστηκε εκ νέου ως αλυσίδα του DNA.

Expo 2025 Osaka logo by Tamotsu Shimada

Μέσα σε 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση του σήματος, η υποδοχή από το ιαπωνικό κοινό μετατοπίστηκε από σύγχυση σε αηδία και, τελικά, σε λατρεία. Γρήγορα, στους Ιάπωνες άρχισε να αρέσει το «Inochi no Kagayaki-chan (Η μικρή λάμψη της ζωής)», ένα τρυφερό παρατσούκλι, δάνειο από το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης, και αγκάλιασαν το κόκκινο ον.

Εικονογράφοι και αρτοποιοί μέχρι πλέκτες και μοναχοί άρχισαν να δημιουργούν εμπνεόμενοι από αυτό, και οι δημιουργίες τους κατέκλυσαν το διαδίκτυο: Εκπληκτική είναι η εικόνα που δημιούργησε ο Naoki Saito, επίσημος εικονογράφος καρτών Pokemon.

Ο Kenta Matsunaga, ιδιοκτήτης του αρτοποιείου Boulangerie BASSE στο Τόκιο, ζύμωσε και φούρνισε μια εκδοχή τσουρεκιού του σήματος.

Ο βουδιστής μοναχός Chikai Matsuzaki ξαναφαντάστηκε το σήμα ως κομποσκοίνι προσευχής (μάλιστα δημιούργησε και μια σύντομη τελετή, βασισμένη στο θέμα της έκθεσης).

Ο καλλιτέχνης manga γνωστός με το ψευδώνυμο Tsukumizu και δημιουργός της σειράς manga «Girls’ Last Tour» έδωσε μια αξιολάτρευτη εικόνα. Το στούντιο πλεκτικής Yoshieda Seisakujo έκανε πλεκτό το σήμα.


photo unsplash