• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σηκώθηκε από το κρεβάτι για να δουλέψει στον υπολογιστή, έπεσε και κέρδισε δίκη για εργατικό ατύχημα

Σηκώθηκε από το κρεβάτι για να δουλέψει στον υπολογιστή, έπεσε και κέρδισε δίκη για εργατικό ατύχημα

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά στα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται παράλογο.

Ακόμα και αν ένα απλό ατύχημα στο σπίτι σου, χαρακτηριστεί ως… εργατικό!

Για του λόγου το αληθές, γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως ένας άνδρας σε καθεστώς τηλεργασίας, ο οποίος χτύπησε στη διαδρομή από το κρεβάτι στον… υπολογιστή του, πρέπει να αποζημιωθεί λες και βρισκόταν κανονικά στη δουλειά του.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργαζόμενος γλίστρησε ενώ κατέβαινε τη στριφογυριστή σκάλα του σπιτιού του για να πάει στο γραφείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην πλάτη, σπάζοντας έναν θωρακικό σπόνδυλο. Αφού προσέφυγε στα δικαστήρια ακολουθώντας τη νομική οδό, τελικά δικαιώθηκε, καθώς τον κάλυπτε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας στην οποία δούλευε, για ατυχήματα στον χώρο εργασίας.
Σημαντικό, δε, ρόλο στη δικαίωση του Γερμανού διευθυντή πωλήσεων έπαιξε το γεγονός πως ξεκινά τη μέρα του χωρίς πρωινό και τη στιγμή του ατυχήματος κατευθυνόταν στο γραφείο του και όχι στην κουζίνα!

Αρχικά, ένα κατώτερο δικαστήριο έκρινε πως η διαδρομή «κρεβάτι – υπολογιστής» δεν βρισκόταν στα πιθανά σημεία που θα μπορούσε να τραυματιστεί ο εργαζόμενος και να διεκδικήσει αποζημίωση για εργατικό ατύχημα, ωστόσο η απόφαση ανετράπη μετά την έφεση που άσκησε.

Ο Γερμανός υποστήριξε ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι δεν πρέπει να έχουν λιγότερη προστασία και ασφαλιστικά προνόμια από τους υπόλοιπους στην εταιρεία, εστιάζοντας στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, πολλοί άνθρωποι εργάζονταν πλέον από το σπίτι στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με το Ομοσπονδιακό Κοινωνικό Δικαστήριο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εργασιακός χώρος μπορεί να θεωρηθεί και ένας οικιακός, εάν βρίσκονται στο ίδιο κτήριο.

Ένας ακόμη παράγοντας που λήφθηκε υπόψη από το δικαστήριο, είναι η «δράση του ασφαλισμένου, δηλαδή αν ήθελε να ασκήσει δραστηριότητα που εξυπηρετεί την εταιρεία όταν συνέβη το ατύχημα», καθώς και τα αντικειμενικά γεγονότα της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Και κάπως έτσι κρίθηκε πως η πρώτη μετακίνηση από το κρεβάτι στο γραφείο του σπιτιού, έπρεπε να θεωρηθεί… δρομολόγιο προς τη δουλειά!

(sputniknews – φωτο:pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.