Παράξενες οπτικές ψευδαισθήσεις που θα κάψουν το μυαλό σας (video)

Με αυτές οι καταπληκτικές οπτικές ψευδαισθήσεις, θα χάσετε το μυαλό σας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικής ψευδαίσθησης, και όλοι τους χαρακτηρίζονται από οπτικά αντιληπτές εικόνες που διαφέρουν από την αντικειμενική πραγματικότητα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι η πιο περίπλοκη βιολογική δομή του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, είναι εκπληκτικά εύκολο να εξαπατηθεί και να αντιληφθεί κάτι με διαφορετικό τρόπο.

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να μας διδάξουν πολλά, για το πώς ο εγκέφαλος και τα μάτια μας συνεργάζονται για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω μας.
Προετοιμαστείτε να ανατινάξετε το μυαλό σας.
1. Η σοκολάτα που δε τελειώνει

Όταν την κόβετε και βάζετε πάλι τα κομμάτια στη θέση τους περισσεύει ένα……..!!
2. Το αρνητικό της φωτογραφίας

Για να δείτε καθαρά την φωτογραφία κοιτάξτε για 30 δευτερόλεπτα την κόκκινη μύτη της κοπέλας, και μετά κοιτάξτε έξω από το πλαίσιο.
3. Η ασπρόμαυρη ψευδαίσθηση

Εστιάστε τα μάτια σας για λίγο στις κουκίδες στο κέντρο της εικόνας, και μετά κοιτάξτε έξω από το πλαίσιο.
4. Τα πλοία

Πόσο σίγουροι είστε για αυτό που βλέπετε;
5. Το υποθαλάσσιο τούνελ

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης Jamie Harkins από τη Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει εκπληκτικές οφθαλμαπάτες και 3D εικόνες σε παραλίες, που καθηλώνουν τους περαστικούς.
6. Η μητέρα με το παιδί

Ο βραχώδης σχηματισμός στη λίμνη της Βιρμανίας, μπορεί να αποκαλύψει το μυστικό του, μόνο όταν οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν με συγκεκριμένο τρόπο πάνω στο βραχο. Κοιτάξτε στο αριστερό ώμο και θα δείτε την ιδιαιτερότητα της φωτογραφίας.
7. Διορθωμένο πλέγμα

Η εικόνα είναι κανονική στο κέντρο, αλλά το μοτίβο πλέγματος δεν είναι κανονικό στις περιφερειες της εικόνας, (αριστερή και δεξιά άκρη). Καθώς κοιτάζετε το κέντρο του πλέγματος για 20 δευτερόλεπτα περίπου, το κανονικό σχέδιο του πλέγματος στο κέντρο εξαπλώνεται στα ακανόνιστα τμήματα της περιφέρειας. Αυτή η ψευδαίσθηση δείχνει την προτίμηση του εγκεφάλου να βλέπει τακτικά μοτίβα.
Ο εγκέφαλός μας φιλτράρει συνεχόμενα ερεθίσματα και πολλά κομμάτια συνδεδεμένα μας βοηθούν να αναδημιουργήσουμε αυτό που γνωρίζουμε σαν «πραγματικότητα». Αυτό γίνεται συγχρόνως σε πραγματικό χρόνο – κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό εάν το σκεφτείτε. Ένα μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου μας επεξεργάζεται τα συμπεράσματα και τις εικασίες. Το γνωρίζουμε αυτό γιατί οι ερευνητές έχουν επινοήσει τρόπους να ξεγελάσουν το μυαλό μας, και να βλέπουν πράγματα που δεν βλέπουμε πραγματικά – ακόμα και το μυαλό μας ξέρει ότι δεν είναι αυτό που βλέπει. Αυτή η μικρή διαφυγή της πραγματικότητας είναι γνωστή ως «οπτική ψευδαίσθηση».
Δεν ξέρετε τα χρώματα
Optical illusion- lilac chaser
https://www.youtube.com/watch?v=K7bgUPh4sHo

Κοιτάξτε στο μαύρο σταυρό στο κέντρο αυτού του γραφικού. Σύντομα θα αρχίσετε να βλέπετε μια πράσινη κουκίδα να κινείται γύρω από την περίμετρο. Τελικά, όλες οι ρόδινες κουκίδες εξαφανίζονται, αφήνοντας μια μοναχική πράσινη τελεία που ταξιδεύει κατά μήκος της άκρης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πράσινη κουκίδα και οι ροζ κουκίδες δεν εξαφανίζονται ποτέ.

Motion Integration Unleashed New Tricks for an Old Dog
https://www.youtube.com/watch?v=Jri0del_6t4
Ένα περιστρεφόμενο τετράγωνο, κινείται δημιουργώντας κύματα. Παρόλο που οι θέσεις των σχημάτων δεν αλλάζουν, η κίνηση μας παρασύρει μέσα τους, και μας προκαλεί την ψευδαίσθηση ότι όλη η εικόνα κινείται!

Optical illusion -Rene Magritte – Negative after Image illusion
https://www.youtube.com/watch?v=YuB81P7i1n4

Οι αυταπάτες αποδεικνύουν ότι παρασυρόμαστε από τα δεδομένα του αρχείου του εγκεφάλου και μεταφράζουμε λάθος το οπτικά κινούμενο σχέδιο (δηλ. Σε μια κατεύθυνση διαφορετική από την πραγματική)
Απλά σκεφτείτε την τελευταία ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή που παρακολουθήσατε. Όσο περισσότερο επηρεαστήκατε από την ιστορία, τόσο λιγότερο παρακολουθήσατε πραγματικά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα.
Ο απίστευτος εγκέφαλος, σας παρουσίασε μια γρήγορη σειρά στατικών εικόνων, που την εξαπάτησαν να σκέφτεται ότι παρακολούθησε ένα γεγονός. Αυτό το μικρό τέχνασμα είναι γνωστό ως το φαινόμενο phi.
Δεν θεωρούμε τα χρώματα της τηλεόρασης ψευδαίσθηση, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το θεωρούμε κοινό και συνηθισμένο σε όλους. Η αλήθεια είναι ότι το Χόλιγουντ εκμεταλλεύεται εύκολα το εξαπατημένο μας μυαλό.
Το μυαλό μας είναι πολύπλοκο, μηχάνημα που μας βοηθά να χειριστούμε με επιτυχία το δεδομένο περίπλοκο αρχείο του κόσμου μας, (software)… αλλά δεν είναι τέλειο.!

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...