• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο νέος ανατριχιαστικός τρόπος για να προστατεύσετε το κινητό σας (BINTEO)

Ο νέος ανατριχιαστικός τρόπος για να προστατεύσετε το κινητό σας (BINTEO)

Ξεχάστε τα προστατευτικά καλύμματα καθώς πλέον ήρθαν οι θήκες τηλεφώνου μου είναι σαν δέρμα και μπορείτε να τις τσιμπήσετε και να τις γαργαλίσετε.

Ο Μαρκ Τέισιερ στην Telecom Paris στη Γαλλία και οι συνάδελφοί του εφηύραν τεχνητό δέρμα για συσκευές που αντιδρά στο άγγιγμα. Το δέρμα αυτό είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια σειρά χειρονομιών, μεταξύ των οποίων της ολίσθησης, του τεντώματος και της περιστροφής.

«Ήθελα να τσιμπήσω το κινητό μου» δήλωσε ο Τέισιερ ως λόγο που σχεδίασε το δέρμα. Το δέρμα επίσης αντιδρά σε διαφορετικές χειρονομίες που μιμούνται την ανθρώπινη συναισθηματική επικοινωνία, σύμφωνα με το newscientist.com.

Το τεχνητό δέρμα είναι προγραμματισμένο να συνδέει διαφορετικές χειρονομίες με συγκεκριμένα συναισθήματα. Ξαφνική σκληρή πίεση στο δέρμα σχετίζεται με θυμό και το χτύπημα σημαίνει αναζήτηση προσοχής, ενώ η συνεχής επαφή και η χαλάρωση σχετίζεται με την παροχή παρηγοριάς.

Η ομάδα ανέπτυξε δύο πρωτότυπα: ένα με μία ανατριχιαστική ρεαλιστική στρώση υλικού που παρομοιάζει το ανθρώπινο δέρμα με ομοιόμορφη επιφάνεια.

Το τεχνητό δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα, το ένα από ελαστικό χάλκινο σύρμα ανάμεσα σε δύο στρώματα σιλικόνης. Η πίεση στο δέρμα αλλάζει το ηλεκτρικό φορτίο του συστήματος.

Η ανάπτυξη αισθητήρα αποτελούσε πρόκληση, λέει ο Τέισιερ. «Ο περιορισμός ήταν να αναπτυχθεί κάτι που να μπορεί να τεντωθεί και επίσης να ανιχνεύσει το άγγιγμα» δηλώνει.

Η ομάδα δημιούργησε μία θήκη τηλεφώνου, ένα touch pad και ένα «έξυπνο» ρολόι για να επιδείξει πώς λειτουργεί το τεχνητό δέρμα. Η δουλειά της ομάδας παρουσιάζεται στο Συμπόσιο ACM στο User Interface Software and Technology της Νέα Ορλεάνης, στις ΗΠΑ.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει το δέρμα πιο ρεαλιστικό, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών θερμοκρασίας και τριχών. Ο Τέισιερ είχε σχεδιάσει ρομποτικό δάχτυλο που έκανε τα smartphones να σέρνονται στο τραπέζι.

ΠΗΓΗ: Sputnik, ΦΩΤΟ Video Screenshot