Μυστηριώδη μπλε σύννεφα εντόπισε το μπαλόνι παρατήρησης της NASA

Τα παράξενα γαλαζωπά σύννεφα που εμφανίζονται μετά τη δύση του ηλίου στους δύο πόλους του πλανήτη

βάζει στο «μικροσκόπιό» της η NASA. Εξι εκατομμύρια εικόνες που συλλέχθηκαν από την αποστολή, θα αναλυθούν από τους ειδικούς.

Απαντήσεις για τα παράξενα μπλε ελεκτρικ σύννεφα που απλώνονται πάνω από τον Βόρειο και τον νότιο πόλο της γης θα δώσει το ειδικά σχεδιασμένο μπαλόνι της NASA. Το πανέμορφο φαινόμενο θα αναλυθεί διεξοδικά από τους επιστήμονες.

Τα πολικά μεσοσφαιρικά σύννεφα (PMC) τα οποία είναι γνωστό ότι λάμπουν με όμορφο τρόπο στο σκοτάδι της νύχτας, επηρεάζονται από τα κύματα ατμοσφαιρικής βαρύτητας, τα οποία αποστέλλονται ουσιαστικά από τη μεταφορά και την ανύψωση των αέριων μαζών. Αυτές οι μάζες είναι γνωστό ότι είναι ορατές πάνω από τους πόλους.

Τα κύματα βαρύτητας, εν τω μεταξύ, είναι απαραίτητα για την ώθηση της ενέργειας από τα κατώτερα στρώματα προς τα πάνω στη μεσοσφαίρα — μια διαδικασία την οποία οι επιστήμονες έχουν πλέον καταφέρει να παρακολουθήσουν και να κινηματογραφήσουν.

Το μπαλόνι που χρησιμοποιήθηκε είναι ειδικά σχεδιασμένο από τη NASA, ώστε να εντοπίζει κοσμικά σωματίδια υψηλής ενέργειας.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο μελέτης θα κατανοήσουν καλύτερα τις αναταράξεις στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, τις λίμνες και άλλες πλανητικές ατμόσφαιρες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η NASA. Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν τις έξι εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης που συλλέχθηκαν από την αποστολή.

Όπως λένε οι ειδικοί, οι εικόνες παρουσιάζουν τα «λαμπερά μπλε σύννεφα, ορατά μετά το ηλιοβασίλεμα στις πολικές περιοχές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

«Από αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής, αναμένουμε να έχουμε ένα πραγματικά θεαματικό σύνολο δεδομένων από αυτήν την αποστολή», δήλωσε ο καθηγητής Dave Fritts, κύριος ερευνητής της συγκεκριμένης αποστολής. Πρόσθεσε ότι «οι κορυφαίες κάμερες που χρησιμοποιούνται στην αποστολή θα καταγράψουν πιθανώς μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα γεγονότα που ελπίζουμε ότι θα δώσουν νέες γνώσεις σε αυτές τις σύνθετες δυναμικές».

Από Sputnik

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu