• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η μεγαλύτερη μουσική σύνθεση στην ιστορία – Θα διαρκέσει πάνω από 6 αιώνες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η μεγαλύτερη μουσική σύνθεση στην ιστορία – Θα διαρκέσει πάνω από 6 αιώνες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η μουσική του Αμερικανού συνθέτη Τζον Κέιτζ είναι το μεγαλύτερο και πιο αργό κομμάτι στον κόσμο.

Το εκκλησιαστικό όργανο στην πόλη Χάλμπερσταντ ξεκίνησε να παίζει το μουσικό έργο το 2001 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2640.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δουν και να ακούσουν την αλλαγή ακόρντου σε ένα μουσικό κομμάτι που πρόκειται να διαρκέσει 639 χρόνια στο σύνολό του, σε μία εκκλησία στην πόλη Χάλμπερσταντ στη Γερμανία.

Το ειδικό εκκλησιαστικό όργανο παίζει μία σύνθεση που ονομάζεται «Organ2/ASLSP», το οποίο σημαίνει «όσο πιο αργά γίνεται» («as slow as possible»), του Αμερικανού συνθέτη Τζον Κέιτζ, έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ού αιώνα.


Το μουσικό κομμάτι παίζει στην εκκλησία από τον Σεπτέμβριο του 2001 και θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί το 2640 εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

«Αυτό είναι ένα πείραμα και νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να το ακούσουμε στο σύνολό του, κανένας από εμάς και αυτό είναι επίσης αυτό που το κάνει συναρπαστικό» δήλωσε η βραβευμένη μουσικός Τζοάνα Βάργκας, μετά τη συμμετοχή της στην τελετή.

Το κομμάτι αποτελείται από οκτώ σελίδες μουσικής για πιάνο ή εκκλησιαστικό όργανο, που εκτελείται όμως πάρα πολύ αργά.


Το κοινό στάθηκε γύρω από το όργανο καθώς ο συνθέτης Τζούλιαν Λέμπκε εγκατέστησε δύο αυλούς πάνω από τους σάκους άμμου που συγκρατούν τα πεντάλ του οργάνου, σε συνδυασμό με έναν συμπιεστή αέρα στο κελάρι της εκκλησίας, που θα επιτρέπει στη μουσική να παίζει χωρίς παύση.

Την τελευταία φορά που άλλαξε το ακόρντο ήταν σχεδόν πριν από επτά χρόνια, ενώ η επόμενη αλλαγή αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αλλαγές στη σύνθεση συνήθως προσελκύουν χιλιάδες θαυμαστές στην πόλη, όμως ο αριθμός των συμμετεχόντων φέτος ήταν περιορισμένος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

(Sputniknews – φωτο:video screenshot)