• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γαλαξίας – κανίβαλος που «καταπίνει» μικρότερους – Θα συγκρουστεί κάποτε με την Γη;

Γαλαξίας – κανίβαλος που «καταπίνει» μικρότερους – Θα συγκρουστεί κάποτε με την Γη;

Το παζλ του… κανιβαλιστικού παρελθόντος του γειτονικού μας Γαλαξία, της Ανδρομέδας, συμπληρώνουν σιγά - σιγά οι επιστήμονες.

Οι έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Ανδρομέδα έχει… φάει πολλούς μικρότερους Γαλαξίες τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια, υπολείμματα των οποίων έχουν βρεθεί να περιπλανιούνται στα αστέρια.

Επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης πολύ αμυδρά ίχνη μικρότερων γαλαξιών που η Ανδρομέδα έφαγε ακόμα νωρίτερα, κατά τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσής της.

«Ο Γαλαξίας μας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την Ανδρομέδα σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζοντας λοιπόν τι είδους… τέρας έχει να αντιμετωπίσει ο Γαλαξίας μας, είναι χρήσιμο να ανακαλύπτουμε την τελική του μοίρα».

«Η Ανδρομέδα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο αστρικό φωτοστέφανο από τον Γαλαξία μας, που δείχνει ότι έχει κανιβαλίσει πολλούς περισσότερους γαλαξίες, ίσως μεγαλύτερους» ανέφερε ο δρ. Μακέι.

Οι επιστήμονες μελετούν τις πυκνές ομάδες αστεριών που περιστρέφονται γύρω της, προκειμένου να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα αρχαία γεύματα της Ανδρομέδας.

Πηγή: eurekalert.org, reader.gr, ΦΩΤΟ pexels