• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων: “Μην δαγκώνετε τα μετάλλια είναι από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα!”

Διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων: “Μην δαγκώνετε τα μετάλλια είναι από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα!”

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων επισήμαναν στους νικητές να μην δαγκώνουν τα μετάλλιά τους στο βάθρο καθώς είναι πραγματικά κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα!

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσε να υπενθυμίσει στους αθλητές ότι τα μετάλλια που κερδίζουν δεν προέρχονται από βιώσιμα υλικά.

Συνεπώς, τους προέτρεψε να μην τα βάζουν στο στόμα τους.

«Λοιπόν, δεν χρειάζεται να τα δαγκώσεις… αλλά ξέρουμε ότι θα το κάνεις», αναφέρει το tweet.

Το Tweet προέρχεται από τον επίσημο λογαριασμό του Τόκιο 2020 στο Twitter.
Μέσω της Κυριακάτικης δημοσίευσης οι διοργανωτές υπενθύμισαν στους αθλητές ότι τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια «είναι κατασκευασμένα από υλικό που ανακυκλώνεται από ηλεκτρονικό συσκευές που δωρίζονται από το ιαπωνικό κοινό».

Στην πραγματικότητα έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από τότε που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν αληθινά μετάλλια ατόφιου χρυσού, αλλά το τεστ δαγκώματος χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί αν τα μετάλλια ήταν αρκετά σκληρά προκειμένου να μην αφήνουν πάνω τους αποτυπώματα από το δάγκωμα αθλητών.

Ωστόσο, η παραγωγή τους από ανακυκλωμένο μέταλλο είναι μια πολύ νεότερη καινοτομία. Το Τόκιο άρχισε να προετοιμάζεται για τα παιχνίδια πριν από χρόνια, όχι μόνο με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, αλλά με την έναρξη μιας τεράστιας κίνησης δωρεών για τη συλλογή παρωχημένων ή σπασμένων ηλεκτρονικών συσκευών από τα 14 εκατομμύρια άτομα της πόλης.
Μεταξύ 1ης Απριλίου 2017 και 30 Μαρτίου 2019, το Tokyo 2020 Medal Project συγκέντρωσε 78.985 τόνους ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων 6,21 εκατομμυρίων μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων. Από αυτούς εξήγαγαν 32 κιλά χρυσού, 3.500 κιλά αργύρου και 2.200 κιλά χαλκού.

Και τα τρία μέταλλα είναι πολύ χρήσιμα για την κατασκευή κυκλωμάτων, όπου προτιμούνται έναντι του χαλκού επειδή αντιστέκονται στη διάβρωση. Λόγω του απίστευτου όγκου απορριμμάτων που πετούν οι άνθρωποι κάθε χρόνο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα πρέπει να εξορύξουμε χώρους υγειονομικής ταφής για τις σημαντικές συγκεντρώσεις αλουμινίου, χαλκού, ψευδαργύρου και χάλυβα, εκτός από πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσό, ασήμι και χαλκό.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία όλων σ’ αυτό το έργο. Ελπίζουμε να συμβάλλουμε σε μια φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη κοινωνία η οποία θα αποτελέσει μέρος της κληρονομιάς των αγώνων του Τόκιο 2020», δήλωσε η επιτροπή στη σελίδα της σχετικά με το έργο των μεταλλίων.

Τούτου λεχθέντος, τα μετάλλια δεν είναι καθόλου άχρηστα. Το χρυσό μετάλλιο είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένο από ασήμι, αλλά εξακολουθεί να περιέχει περίπου 6 γραμμάρια χρυσού, που ανέρχονται σε περίπου 830$ το καθένα, σύμφωνα με την Parade. Ωστόσο, τα ασημένια μετάλλια είναι 100% ασημένια και αξίζουν περίπου 445 $ το καθένα. Ωστόσο, τα χάλκινα μετάλλια είναι κατασκευασμένα από κόκκινο ορείχαλκο, ένα σχετικό κράμα χαλκού και ψευδαργύρου, και αξίας όχι περισσότερο από 2,50$.
Συνολικά, η Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε συνολικά περίπου 5.000 μετάλλια, που θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έπονται.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.