• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δανός αρχιτέκτονας μετέτρεψε ένα πλοίο 450 τόνων σε πλωτή βίλα

Δανός αρχιτέκτονας μετέτρεψε ένα πλοίο 450 τόνων σε πλωτή βίλα

Σε ένα πλωτό αρχοντικό, μετέτρεψε για την οικογένειά του, ένας Δανός αρχιτέκτονας, ένα πλοίο 450 τόνων.

Μιλώντας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Architectural Digest (AD), ο Δανός αρχιτέκτονας Μπγιάρκε Ίνγκελς (Bjarke Ingels), θυμήθηκε, ότι ενώ βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη στο σπίτι του – το οποίο τυχαίνει να είναι ένα πλοίο 450 τόνων ελλιμενισμένο στην Κοπεγχάγη – αυτός με τον οποίο μιλούσε, τον ρώτησε αν βρισκόταν σε διαστημόπλοιο.


«Οι άνθρωποι με είχαν προειδοποιήσει ότι η ζωή σε ένα πλωτό σπίτι, ήταν ταυτόχρονα το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα», δήλωσε ο Ίνγκελς στη συνέντευξη του, στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού. «Όταν είναι υπέροχο, είναι επικά υπέροχο», επισήμανε.

Ο 46χρονος αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει σχεδιάσει κτίρια-ορόσημα σε όλο τον κόσμο, από τη χώρα καταγωγής του, τη Δανία έως τις ΗΠΑ και την Κίνα – ήταν πίσω από την ανοικοδόμηση του Two World Trade Center στη Νέα Υόρκη- προσέφερε στο περιοδικό design και αρχιτεκτονικής, μια ματιά στο πλωτό οικογενειακό σπίτι του, το οποίο μοιράζεται με τη σύζυγό του, την επίσης αρχιτέκτονα Ρουτ Οτέρο και τον σχεδόν δύο χρονών γιο τους, τον Ντάργουιν.

View this post on Instagram

Life Aquatic @archdigest @thomasloof @pernilleloof

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels) on


Έχοντας ιδρύσει τη δική του εταιρεία το 2005, την Bjarke Ingels Group (ή BIG), ο Ίνγκελς, υιοθέτησε μια ρεαλιστική προσέγγιση στην ανακαίνιση του πλοίου 126 ποδιών (πάνω από 38 μ.), κάτι που αποτελούσε πρόκληση. «Είναι ένα σκάφος, οπότε πρέπει να είναι συμμετρικό», είπε ο Ίνγκελς. «Μέρος του έργου ήταν η αποκατάσταση αυτής της συμμετρίας και στους δύο άξονες», συμπλήρωσε.

Το τεράστιο πλοίο, που είναι αγκυροβολημένο κοντά στο Refshaleøen, είναι τώρα ένα ριζικά ανακαινισμένο, μοντέρνο, ζεστό και φιλόξενο σπίτι, μια εικόνα πολύ μακριά από αυτή που ήταν προηγουμένως, δηλαδή ένα εμπορικό φεριμπότ. Η πρώην βιομηχανική περιοχή στην οποία βρίσκεται, έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στον Ινγκελς, ο οποίος σχεδίασε ένα προσιτό σχέδιο στέγασης, το Urban Rigger, για τη γειτονιά, καθώς και νέο σπίτι για τη Noma, το βραβευμένο εστιατόριο όπου γίνονται κρατήσεις για τραπέζια, μήνες νωρίτερα.

View this post on Instagram

Life Aquatic @archdigest @pernilleloof @thomasloof

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels) on

Όταν οι Ίνγκελς και Οτέρο αγόρασαν το εκτός λειτουργίας πλοίο το 2016, σύντομα συνειδητοποίησαν το τεράστιο έργο που είχαν αναλάβει. Και παρόλο που το ζευγάρι πέρασε τον πρώτο του χειμώνα με διακοπτόμενη θέρμανση και τρεχούμενο νερό, πράγμα που σήμαινε ότι μερικές φορές έπρεπε να καταφύγουν σε εμφιαλωμένο νερό για να κάνουν μπάνιο πριν από τις συναντήσεις με τους πελάτες τους, και οι δύο ερωτεύτηκαν την απίστευτη θέα. «Έχει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κοπεγχάγης με μια ματιά», δήλωσε ο Ίνγκελς. «Κοιτάξτε ανατολικά και μπορείτε να δείτε τον ήλιο να ανατέλλει. Κοιτάξτε δυτικά και μπορείτε να δείτε τον ήλιο να δύει πάνω από το παλάτι της βασίλισσας».



Ο Ίνγκελς υπήρξε από καιρό οπαδός της πλωτής αρχιτεκτονικής. Το 2019, η BIG παρουσίασε την Oceanix City, μια ιδέα για μια κοινότητα 10.000 ατόμων που βρίσκεται σε αρθρωτά εξαγωνικά νησιά. «Είναι η πιο ανθεκτική αρχιτεκτονική», είπε στο AD για κατασκευές με βάση το νερό. «Καθώς αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας, το ίδιο θα αυξηθούν και τα πλωτά σπίτια».

View this post on Instagram

(Space)ship @thomasloof @pernilleloof @archdigest

A post shared by Bjarke ingels (@bjarkeingels) on


Το έργο αυτό της μετατροπής του πλοίου σε οικογενειακό σπίτι, έδωσε στον αρχιτέκτονα την ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα, το ενδιαφέρον του για το πώς είναι να ζει κανείς στο νερό. Εν τω μεταξύ, οι εσωτερικοί χώροι είναι ένας συνδυασμός πρωτότυπων ναυτικών χαρακτηριστικών, αντικειμένων που σχεδιάστηκαν από τον Ίνγκελς και άλλους, και αναμνηστικά από τα ταξίδια του ζευγαριού.

Στο ανώτερο επίπεδο του πλοίου, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος καθιστικού που προσφέρει εκπληκτική θέα στο λιμάνι της πόλης. Το δωμάτιο έχει ένα κρεμαστό τζάκι, το οποίο πλαισιώνεται από έναν μεγάλο καναπέ που σχεδιάστηκε από την Kibisi, μια εταιρεία που συνιδρύθηκε από τον Ίνγκελς.

Στην άλλη πλευρά του πλοίου, υπάρχει μια ανοιχτή κουζίνα με δρύινα ντουλάπια και τραπέζι από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Luca Cipelletti, ενώ τα κρεμαστά φώτα της εταιρείας Artemide, δίνουν έναν άλλο αέρα στον χώρο.


Κάτω από το κατάστρωμα, βρίσκεται ένα από τα πιο εκθαμβωτικά δωμάτια. Αυτό είναι το δωμάτιο παιχνιδιού της οικογένειας (playroom), το οποίο είναι βαμμένο εξ ολοκλήρου σε λευκό χρώμα.

Αυτός ο κενός καμβάς έσπασε στη συνέχεια με πολύχρωμες υφές, όπως χειροποίητα υφάσματα και μαξιλάρια που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της οικογένειας στο Κέιπ Τάουν. Ένας πολύχρωμος καναπές και ένα χαλί από χρωματιστά κομμάτια σε σχήμα παζλ, συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό.


Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρώτη λέξη του γιου του ζευγαριού, ήταν «agua», που σημείνει νερό στα ισπανικά. «Η αρχιτεκτονική παραδοσιακά είναι τόσο στατική και μόνιμη», είπε ο Ίνγκελς. «Αυτό είναι δυναμικό και κινητό».

(iefimerida – φωτο:screenshot)