Αστεροειδής εξερράγη πάνω από την Μποτσουάνα

Πάνω από την Μποτσουάνα εξερράγη ένας αστεροειδής στις 2 Ιουνίου του 2018.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης βλέπουν όμως, τη θετική πλευρά, η οποία δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης.

Πάνω από την ήπειρο της Αφρικής εντοπίστηκε ένας αστεροειδής, ο οποίος μάλιστα, εξερράγη στις 2 Ιουνίου του 2018. Η έκρηξη απαθανατίστηκε από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Χαβάης, μόλις πέντε ώρες πριν το συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα πάνω από την Μποτσουάνα.

Τα συντρίμμια του αστεροειδούς, ο οποίος ονομάστηκε «2018 LA», εικάζεται πως διασκορπίστηκαν σε μία ευρεία περιοχή, από τη Μαδαγασκάρη έως τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό —δηλαδή σχεδόν στο μισό νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, εστιάζουν στη θετική πλευρά του γεγονός, η οποία δεν είναι άλλη από την ικανότητα έγκαιρης πρόβλεψης.

Όπως εξηγούν μάλιστα, η πρόβλεψη της έκρηξης του συγκεκριμένου αστεροειδούς συνιστά μεγάλο επίτευγμα, καθώς αντικατοπτρίζει τη δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού της τροχιάς εξωγήινων αντικειμένων.

Το σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Αστεροειδών του Πανεπιστημίου Χαβάης, γνωστό και ως «ATLAS», απαρτίζεται από δύο τηλεσκόπια, ένα στο νησί Μαούνα Λόα της Χαβάης και ένα ακόμη στο Χαλεακάλα στο Μάουι.

Τα δύο αυτά τηλεσκόπια είναι ικανά να «σκανάρουν» όλο τον ουρανό και να εντοπίσουν έγκαιρα έναν αστεροειδή, προτού εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu