Νυχτόβιες αράχνες βιντεοσκοπήθηκαν να αιχμαλωτίζουν πυγολαμπίδες και να τις κρατούν στους ιστούς τους για να προσελκύσουν περισσότερα θηράματα, ελέγχοντάς τες μάλιστα κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας ώρας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Όταν οι πυγολαμπίδες διατηρούνταν στους ιστούς, οι αράχνες προσέλκυαν περισσότερα θηράματα από ό,τι χωρίς αυτές γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι αράχνες χρησιμοποιούν σκόπιμα τις πυγολαμπίδες ως δόλωμα για να αυξήσουν την επιτυχία στο κυνήγι.
«Αυτή η μελέτη ρίχνει νέο φως στους τρόπους με τους οποίους τα νυκτόβια αρπακτικά που κάθονται και περιμένουν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της προσέλκυσης θηραμάτων και παρέχει μια μοναδική προοπτική για την πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αρπακτικών», πρόσθεσε ο Tso.
Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει ότι οι αράχνες – Psechrus clavis — οι οποίες χτίζουν τους ιστούς τους που μοιάζουν με φύλλα κοντά στο έδαφος — είχαν μαζέψει αρκετές πυγολαμπίδες ( Diaphanes lampyroides) και σκέφτηκαν ότι αυτά τα λαμπερά έντομα μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν ως οπτικό δόλωμα. Για να το ανακαλύψουν, η ομάδα ανέπτυξε μια σειρά από πειράματα πεδίου, τοποθετώντας φώτα LED που μοιάζουν με πυγολαμπίδες και ιστούς αράχνης φύλλου και αφήνοντας άλλους ιστούς κενούς.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (28 Αυγούστου) στο Journal of Animal Ecology , αποκάλυψαν ότι τα πλέγματα LED προσέλκυσαν τρεις φορές περισσότερα θηράματα από τα κενά πλέγματα. Όταν εξετάστηκε μόνο ο αριθμός των πυγολαμπίδων που πιάστηκαν, τα πλέγματα LED παγίδευσαν 10 φορές περισσότερο από τα πλέγματα χωρίς LED.
Οι αράχνες-ιστόφυλλα, που βρίσκονται σε υποτροπικά δάση της Ανατολικής Ασίας, συνήθως κάθονται στο σκοτάδι, περιμένοντας να πλησιάσει το θήραμα. Πλάνα που κατέγραψαν οι ερευνητές δείχνουν ότι εάν πιαστεί ένα άλλο έντομο, όπως ένας σκόρος, οι αράχνες το τρώνε αμέσως. Αλλά τις πυγολαμπίδες τις άφησαν έως και μία ώρα πριν τις καταναλώσουν, προκειμένου να προσελκύσουν κι άλλα θηράματα.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρέμβαση Ζαχάροβα για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στην Μαύρη Θάλασσα
- Η δικαιολογία “ένα ελάφι έφαγε την εργασία μου” έγινε πραγματικότητα! Απίστευτο βίντεο
- «Τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»: H έρευνα Ιταλίδας ερευνήτριας για την ψυχολογία των ζώων έλαβε 4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ
- Ο γιατρός που προμήθευε κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση
- Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας
- Οι δύο κατευθύνσεις προς τις οποίες «κοιτά» σήμερα ο δικέφαλος αετός των Ρώσων
- «Emily in Paris»: Το επίσημο τρέιλερ της 5ης σεζόν με την Lily Collins στη Ρώμη, vid
- Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της συντριβής F-16 στις ΗΠΑ
- Αμερικανός tiktoker περίεργος για το ποιός είναι ο Αργυρός μπήκε στη συναυλία του, vid
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Βροχές μεγάλης έντασης και διάρκειας – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία BYRON









