• Αρχική
  • Άρθρα
  • 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα! Καλαμάρι-βαμπίρ και άλλα πλάσματα σε σχέδια του 19ου αιώνα

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα! Καλαμάρι-βαμπίρ και άλλα πλάσματα σε σχέδια του 19ου αιώνα

Μια σειρά αυθεντικών εικονογραφήσεων της εποχής, που καταγράφει τη μαγεία της θαλάσσιας ζωής όπως αποκαλύφθηκε σε ιστορική αποστολή του 1898, διατίθεται προς πώληση για να στηρίξει το έργο της Greenpeace.

Το 1898 ο Γερμανός θαλάσσιος βιολόγος Καρλ Τσουν ηγήθηκε μιας αποστολής εξερεύνησης του βυθού. Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η θεωρία ότι δεν υπήρχε ζωή σε βάθος μεγαλύτερο των 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και οι ανακαλύψεις που έγιναν ήταν μια αληθινή επιστημονική επανάσταση. Ο Τσουν και η ομάδα του εξερεύνησαν βάθη μεγαλύτερα του ενός χιλιομέτρου για να συστήσουν στη συνέχεια στον κόσμο έναν απίστευτο πλούτο θαλάσσιων ειδών.


Πολλά από αυτά τα πλάσματα παρουσιάστηκαν αργότερα, το 1910, στο έργο του Τσουν, «Cephalopod Atlas».

Οι υπέροχες εικονογραφήσεις, στις οποίες ο Φρίντριχ Βίλχελμ Βίντερ φιλοτεχνεί διαφορετικά είδη από χταπόδια και καλαμάρια (που σήμερα γνωρίζουμε ότι ανήκουν στην ομοταξία των κεφαλόποδων), θα μπορούσαν να σταθούν άνετα και σε μια σύγχρονη έκδοση. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το καλαμάρι-βαμπίρ (Vampyroteuthis infernalis), με μαύρο δέρμα και κόκκινα μάτια (κεντρική φωτογραφία), μια από τις πιο χαρακτηριστικές ανακαλύψεις του Τσουν.

Η δημιουργός της ιστοσελίδας Brainpickings.org, Μαρία Πόποβα, αφού αποκατέστησε κάποιες από τις εικονογραφήσεις του Βίντερ και τις ψηφιοποίησε σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Biodiversity Heritage Library, διαθέτει 23 σχέδια προς online πώληση στο Society6.com, για να υποστηρίξει την Greenpeace και το έργο της στην προστασία της θαλάσσιας ζωής. Δείτε παρακάτω μερικά από τα έργα.

(SOCIETY6.COM)
(SOCIETY6.COM)
(SOCIETY6.COM)

(sputniknews – φωτο:screenshot)