• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυτό το φύλο είναι πιο δίκαιο και με ισχυρότερη ηθική – Παγκόσμια έρευνα ανατρέπει αντιλήψεις δεκαετιών

Αυτό το φύλο είναι πιο δίκαιο και με ισχυρότερη ηθική – Παγκόσμια έρευνα ανατρέπει αντιλήψεις δεκαετιών

Τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης σε 67 χώρες του πλανήτη

Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ηθικά στάνταρντ από τους άνδρες καταδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα που διενεργήθηκε σε μεγάλο δείγμα 330.000 ανθρώπων από 67 χώρες του κόσμου.

Νέα έρευνα που έρχεται από τις ΗΠΑ καταδεικνύει πως οι γυναίκες είναι το πιο δίκαιο και ηθικό φύλο – τηρουμένων των αναλογιών.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις 330.000 ανθρώπων από 67 χώρες που ρωτήθηκαν ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνουν υπ’όψιν όταν παίρνουν αποφάσεις.

Οι γυναίκες επίμονα επικαλούνταν την «φροντίδα», τη «δικαιοσύνη» και την «αγνότητα» υψηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων σε σχέση με τους άνδρες.

Η ισχυρότερη ηθική των γυναικών καταγράφεται εντονότερη στις χώρες της Δύσης και όσες έχουν μεγαλύτερη ισότητα φύλων, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερωτήσεις της έρευνας, που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια, έθεσε διάφορα διλήμματα, ζητώντας από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν μεταξύ δύο «πονηρών» επιλογών.

Για παράδειγμα, μία από τις ερωτήσεις έθετε το εξής δίλημμα:

«Τι πιστεύετε πως είναι χειρότερο; Η έλλειψη αφοσίωσης σε ένα φίλο ή σε κάποιον που υποφέρει συναισθηματικά;»

Η έρευνα κατέδειξε πως όταν πρόκειται για αφοσίωση και εξουσία, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων.

«Οι διαφορές μεταξύ φύλων στις ηθικές εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερες σε δυτικές και φυλετικά ισότιμες κοινωνίες» αναφέρουν στα ευρήματά τους οι ερευνητές.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, τα ευρήματα αυτά αφορούν μέσους όρους και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις μονάδες, που σημαίνει πως πολλοί άνδρες μπορεί μεμονωμένα να είναι πιο στοργικοί ή ηθικοί από κάποιες γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση journal Proceedings of the Royal Society B.


sputnik/photo unsplash