Αρμενία: Ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 2 παιδιών θαμμένα κάτω από μια «πέτρα του δράκου» την εποχή του Χαλκού

Σε μια αρχαιολογική ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόηση των ταφικών πρακτικών της Εποχής του Χαλκού στον Καύκασο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τα λείψανα δύο βρεφών που ήταν θαμμένα κάτω από ένα μνημείο από βασάλτη γνωστό ως πέτρα του δράκου στην τοποθεσία Lchashen στην Αρμενία.

Το εύρημα αυτό ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιδιαιτερότητα του ταφικού πλαισίου αλλά και για την ποιότητα της διατήρησης των λειψάνων και των γενετικών πληροφοριών που αποκαλύπτονται.

Οι πέτρες του δράκου ή Vishapakar είναι προϊστορικές στήλες από βασάλτη σκαλισμένες με εικόνες ζώων, που βρίσκονται κυρίως στην Αρμενία και τα περίχωρά της. Αυτές οι κατασκευές έχουν γοητεύσει τους αρχαιολόγους για χρόνια λόγω της μυστηριώδους εικονογραφίας τους και της πολύπλοκης χρήσης και επαναχρησιμοποίησής τους για χιλιετίες. Ωστόσο, η ακριβής χρονολόγηση αυτών των μονόλιθων παραμένει θέμα συζήτησης.

Η ανακάλυψη στο Lchashen προσφέρει μια νέα προοπτική, καθώς η στήλη ύψους τριάμισι μέτρων με την εικόνα ενός θυσιασμένου βοδιού βρέθηκε πάνω από μια ταφή που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα π.Χ.


Το Lchashen είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Αρμενία, γνωστός για την αφθονία των ευρημάτων της Εποχής του Χαλκού. Οι ανασκαφές σε αυτήν την τοποθεσία έχουν αποκαλύψει μια πλούσια ποικιλία τεχνουργημάτων, από αγγεία και μεταλλικά εργαλεία έως πολύπλοκες ταφικές κατασκευές.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε μια ταφή που συνδέεται άμεσα με μια δρακόπετρα , κάτι ασυνήθιστο στα ταφικά πλαίσια της περιοχής. Αυτή η σύνδεση μεταξύ ενός αριστοκρατικού μνημείου και της ταφής των νηπίων υποδηλώνει μια πιθανή τελετουργική ή συμβολική σημασία που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.

Οι αρχαίες αναλύσεις DNA που διεξήχθησαν στα καλοδιατηρημένα λείψανα των δύο μωρών, ηλικίας μεταξύ 0 και 2 μηνών, αποκάλυψαν ότι ήταν συγγενείς δεύτερου βαθμού με πανομοιότυπες μιτοχονδριακές αλληλουχίες, υποδεικνύοντας μια στενή σχέση. Επιπλέον, τα προφίλ γενετικής καταγωγής αυτών των ατόμων έδειξαν ομοιότητες με άλλα άτομα της Εποχής του Χαλκού από την περιοχή, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη γενετική σύνθεση των αρχαίων πληθυσμών στον Καύκασο.


Αυτή η ανακάλυψη έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Πρώτον, η σχέση μεταξύ των δρακόπετρων και των ταφών υποδηλώνει ότι αυτά τα μνημεία μπορεί να είχαν ταφικό ή τελετουργικό σκοπό πέρα ​​από τον καθαρά διακοσμητικό ή αναμνηστικό.

Η παρουσία βρεφικών λειψάνων κάτω από έναν τέτοιο μονόλιθο εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις ταφικές πρακτικές και τις πεποιθήσεις που σχετίζονται με τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή στην κοινωνία της Εποχής του Χαλκού στην Αρμενία.

Η μελέτη διεξήχθη από μια διεθνή και πολυεπιστημονική ομάδα ερευνητών από διάφορα ιδρύματα, όπως η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αρμενίας, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck και άλλα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί