Τα μυστικά της σαρκοφάγου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

H γρανιτένια σαρκοφάγος που χρονολογείται από την περίοδο των Πτολεμαίων

και έφερε στο φως ανασκαφή υπό την εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ανήκει σε ιερέα όχι σε βασιλιά ή αυτοκράτορα, αποκάλυψε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Μουσταφά Βάζιρι.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Βάζιρι, ανέφερε ότι το εύρημα ανήκει πιθανότατα σε ιερέα καθώς δεν φέρει επιγραφή ενώ σχολίασε ακόμη τις φήμες ότι το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο τάφος χρονολογείται από το 4000 ή το 3000 π.Χ. και θα ανοίξει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή μιας αλεξανδρινής κατοικίας, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε σαρκοφάγο από μαύρο γρανίτη που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί στην Αλεξάνδρεια.

Η σαρκοφάγος, που βρέθηκε στον δρόμο Αλ-Καμίλι, στην περιοχή Σίντι Γκαμπέρ της Αλεξάνδρειας, έχει ύψος 185 εκατοστά, μήκος 265 εκ. και πλάτος 165 εκ.

Ο Δρ Άιμαν Ασμαουί, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 5 μ. και σημείωσε ότι υπάρχει ένα στρώμα κονιάματος μεταξύ του καπακιού και του σώματος της σαρκοφάγου που δείχνει ότι δεν είχε ανοιχτεί ποτέ.

Βρέθηκε επίσης μια προτομή από αλάβαστρο που κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στον ιδιοκτήτη του τάφου.

Ο Ασμαουί, μιλώντας στο CBS News, τόνισε ότι σύμφωνα με το μέγεθος του ευρήματος, ο τάφος πιθανότατα ανήκει σε κάποια πολύ σημαντικό πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου θα παραμείνει μυστήριο μέχρι το άνοιγμα της σαρκοφάγου, μια διαδικασία, που όπως λένε οι ειδικοί, δεν θα είναι εύκολη.

Το βάρος της σαρκοφάγου υπολογίζεται στους 30 τόνους, οπότε η διαδικασία του ανοίγματος θα πρέπει να γίνει εντός του τάφου.

«Ίσως το όνομά του (ιδιοκτήτη) να είναι γραμμένο μέσα ή ίσως να υπάρχουν επιγραφές και ίσως βρούμε μια μούμια ή ένα ξύλινο φέρετρο ή ίσως να μην βρούμε τίποτα », δήλωσε ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Από Sputnik

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu