Τα ασφυξιογόνα αέρια κατά την αρχαιότητα…

Την δεκαετία του 1930, οι επιστήμονες κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η τρομακτική ανακάλυψη του χημικού πολέμου δε θα έπρεπε να αποδίδεται στην εποχή μας.

Πράγματι, η ιστορία του χημικού πολέμου έχει τις απαρχές της στους αρχαίους χρόνους. Κατά τους ιστορικούς, οι αρχέγονοι άνθρωποι, οι οποίοι εξασφάλιζαν την τροφή τους μέσω του κυνηγιού, συνήθιζαν να ανάβουν πράσινο, χλωρό κλαδί και ξερή χλόη, ώστε να αναγκάζουν τα θηράματά τους να εγκαταλείπουν τις φωλιές τους. Αυτή θεωρήθηκε από τους ειδικούς η πρώτη χρήση ασφυξιογόνων αερίων στην παγκόσμια Ιστορία.

Στους παλαιότερους πολέμους, άλλωστε, συνήθιζαν να καίνε θειάφι αναμεμειγμένο με κατράμι, έλαιο και άλας, για να εξαναγκάζονται οι υπερασπιστές μιας πόλης σε συνθηκολόγηση. Παρόμοια μέσα είχαν χρησιμοποιήσει και οι Σπαρτιάτες στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, από το 431 έως το 404 π.Χ.

Ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, στον βίο του Ρωμαίου Αρχιστράτηγου Quintus Sertorius, ανέφερε το ακόλουθο περιστατικό:

Κατά την εκστρατεία της Ισπανίας, ο Στρατηγός Κόνιος διέταξε να συγκεντρώσουν οι στρατιώτες του ολόκληρα βουνά από λεπτότατη τέφρα. Την επόμενη ημέρα, ο άνεμος παρέσυρε την τέφρα αυτή προς το στρατόπεδο του εχθρού. Για να επαυξήσει και να καταστήσει πυκνότερα τα ασφυκτικά αυτά νέφη, ο Κόνιος διέταξε τους ιππείς του να καλπάζουν, βαδίζοντας πάνω στα στρώματα της τέφρας, ώστε να την ανασηκώνουν συνεχώς. Τελικά, οι Ισπανοί, τυφλωμένοι από τη σκόνη και με τον λαιμό σπαραγμένο από έναν τρομερό βήχα, κατέληξαν να παραδοθούν στους Ρωμαίους κατακτητές τους.

Θα πρέπει, επίσης, να υπομνησθεί και το Υγρόν Πυρ, αυτό που δυτικοί λαοί αποκαλούν «ελληνικόν πυρ» και που ανακάλυψαν οι Βυζαντινοί κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, με σκοπό να προστατέψει την Κωνσταντινούπολη από τις επιδρομές των Αράβων και των ρωσικών φυλών με τεράστια επιτυχία. Η σύστασή του περιβαλλόταν από άκρα μυστικότητα, επομένως δε γνωρίζουμε τα ακριβή υλικά από τα οποία αποτελούνταν.

Το Υγρόν Πυρ, λοιπόν, υπήρξε ένα καταλυτικό όπλο, όχι μόνο για την πυρκαγιά που προκαλούσε, αλλά και λόγω της αποκρουστικής του οσμής, η οποία παρέλυε τη δράση του εχθρού.

Τα ασφυξιογόνα αέρια είχαν, καταπώς φαίνεται, τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, μιας και ο άνθρωπος είχε συλλάβει από νωρίς την αποδοτικότητα και τη χρησιμότητά τους σε καιρούς πολέμων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 14/08/1933…

Από strangepress, ΦΩΤΟ Pexels