Παγκόσμια πρωτιά για το ηφαίστειο της Σαντορίνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση,

αυτόνομο ρομποτικό σκάφος πήρε δείγμα από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στην περιοχή της Σαντορίνης, όπως επιβεβαίωσε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI) των ΗΠΑ, το οποίο ήταν επικεφαλής στην πρόσφατη διεθνή αποστολή στο Αιγαίο με ελληνική συμμετοχή.

Το υβριδικό ρομπότ NUI (Nereid Under Ice) του WHOI πήρε δείγματα από τον πυθμένα του Κολούμπου, χρησιμοποιώντας τον ρομποτικό βραχίονα του. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ριτς Καμίλι, «αποτελεί τεράστιο βήμα προόδου για ένα όχημα να πάρει δείγμα χωρίς ένας πιλότος να το καθοδηγεί. Ένας από τους στόχους μας ήταν να καταστήσουμε περιττό το τηλεχειριστήριο και το καταφέραμε».
Στο μέλλον τα αυτόνομα υποβρύχια σκάφη θα κληθούν να εξερευνήσουν μόνα τους αφιλόξενους εξωγήινους ωκεανούς στο μέλλον, όπως αυτοί που υπάρχουν στους δορυφόρους Ευρώπη του Δία και Εγκέλαδο του Κρόνου.

Στο τιμόνι του υποθαλάσσιο ρομπότ βρέθηκε ένας αλγόριθμος, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγούς στους δρόμους.

Επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της όρασης των συγκεκριμένων υποθαλάσσιων οχημάτων και η ανάπτυξη επικοινωνίας με τα ρομπότ μέσω φωνητικών εντολών, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Τελικά μπορούμε να οραματιστούμε ένα ολόκληρο στόλο από συνεργαζόμενα νοήμονα θαλάσσια ρομπότ που θα μοιράζονται τη νοημοσύνη τους και κάθε ένα από αυτά θα εργάζεται σε συνεργασία με τα άλλα, όπως οι μέλισσες στην κυψέλη.

Είναι κάτι που θα μας πάει πολύ πιο πέρα από το να καταστήσουμε απλώς περιττό το τηλεχειριστήριο», ανέφερε ο Καμίλι. Το WHOI είναι ιδιωτικός ερευνητικός οργανισμός με έδρα στο Ακρωτήριο Κοντ της Μασαχουσέτης. Ιδρύθηκε το 1930 μετά από πρωτοβουλία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και σήμερα βρίσκεται στην πρωτοπορία της ωκεανογραφικής έρευνας διεθνώς.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...