Ιερό Αιγυπτίων Θεών στην παραλία Νέας Μάκρης

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών είναι αρχαίο ιερό και χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται δίπλα στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας,

στη σημερινή Νέα Μάκρη. Θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 160. Ο Ηρώδης επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού σε έκταση που του ανήκε γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής του, ενώ εκεί κοντά είχε ανεγείρει την έπαυλη στην οποία έμενε. Πιθανολογείται ότι το έχτισε επηρεασμένος από τον αυτοκράτορα Αδριανό για τον οποίο έτρεφε μεγάλο θαυμασμό. Όταν ο Αδριανός επισκέφτηκε τον Νείλο, εντυπωσιάστηκε από τον πολιτισμό των Αιγυπτίων και όταν επέστρεψε στη Ρώμη έχτισε έπαυλη στο Τίβολι της Ρώμης πάνω σε ένα τεχνητό νησί, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στο Δέλτα του Νείλου. Το Σαραπείο ήταν ναός αφιερωμένος στον ελληνοαιγυπτιακό μυστηριακό θεό Σέραπι. Αυτό έκανε και ο Ηρώδης ο Αττικός στη Ν. Μάκρη.

Στον σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνεται ένα εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένο σε αιγύπτιους θεούς και πολυτελούς λουτρού (βαλανείου) το οποίο λειτούργησε μέχρι και τον 4ο αιώνα, καθώς και τη μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα. Το ιερό ήταν χτισμένο σε τεχνητή νησίδα μέσα στο Μικρό Έλος και τα παλιότερα χρόνια αποκαλούταν «Νησί». Το 1792, σχέδιο του γάλλου πρόξενου στην Αθήνα Louis S. Fauvel αποτυπώνει αρχαία ερείπια πάνω σε νησίδα στο Έλος. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι, κι εκεί τελούνταν οι μεγάλες εορτές του Σάραπι και της Ίσιδας, ενώ λατρευόταν, επίσης, ο γιος τους Ώρος.

Από Athensvoice

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...