• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χαμένο αρχαίο βασίλειο ανακαλύφθηκε…κατά λάθος στην Τουρκία

Χαμένο αρχαίο βασίλειο ανακαλύφθηκε…κατά λάθος στην Τουρκία

Η περιοχή Τουρκμέν-Καραχογιούκ, στην Τουρκία, κρύβει πολλά αρχαιολογικά μυστικά και ερευνητές ενδέχεται να ανακάλυψαν βασίλειο, ηλικίας 3.000 ετών, κατά τύχη και με τη βοήθεια ενός αγρότη.

Αρχαιολόγοι του Ασιατικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανέφεραν την -κατά τύχη- ανακάλυψη στην Τουρκία, η οποία χρονολογείται μεταξύ του 1400 και του 600 π.Χ..

Ο βοηθητής καθηγητή Τζέιμς Όσμπορν, μαζί με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, χαρτογραφούσαν μια αρχαιολογική τοποθεσία ως τμήμα της μελέτης τους για την περιοχή Τουρκμέν-Καραχογιούκ, στην οποία εντοπίζονται θραύσματα κεραμικής που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια και βρίσκονται ακριβώς στην επιφάνεια.

​Ένας αγρότης της περιοχής είπε στους αρχαιολόγους ότι βρήκε μια τεράστια πέτρα που ήταν καλυμμένη με περίεργες επιγραφές σ’ ένα αρδευτικό κανάλι και έτσι οι επιστήμονες ερεύνησαν την περιοχή.

Πήγαμε κατευθείαν εκεί και μπορούσαμε να δούμε ότι εξακολουθούσε να βγαίνει από το νερό, γι’ αυτό πήγαμε κατευθείαν στο κανάλι, μέχρι τις μέση μας. Αμέσως ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν αρχαίο και αναγνωρίσαμε το κείμενο το οποίο είχε γραφτεί: Ήταν στη Λουβική γλώσσα, που χρησιμοποιείτο στην περιοχή κατά την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου».
Μετά τη μετάφραση και τη γλωσσολογική ανάλυση, έγινε φανερό ότι το κείμενο αφορούσε μια στρατιωτική νίκη και αναφέρεται στον Βασιλιά Χαρταπού με το Τουρκμέν-Καραχογιούκ να ήταν πρωτεύουσα. Ενδέχεται να περιγράφει την κατάκτηση του βασιλιά από το κοντινό βασίλειο Φρυγίας, που πιστεύεται ότι είναι η πατρίδα του θρυλικού Μίδα.

Πολλά μίλια στον νότο είναι ένα ηφαίστειο με μια γνωστή επιγραφή σε ιερογλυφικά που κάνει αναφορά σε έναν βασιλιά ονόματι Χαρταπού. Ωστόσο, μέχρι τώρα, κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ή ποια ήταν η βασιλεία του. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Τουρκμέν-Καραχογιούκ ήταν η πρωτεύουσα του κυβερνήτη.

(Sputniknews – φωτο:pexels)