• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Άθικτο» ναυάγιο ελληνικού πλοίου 2.400 ετών στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018

«Άθικτο» ναυάγιο ελληνικού πλοίου 2.400 ετών στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018

Στη λίστα με τις 15 σημαντικότερες ανακαλύψεις, βρίσκεται και ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στην Κορινθία, της πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα.

Ελληνικό άρωμα έχει η φετινή λίστα του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης ARTSY, με τις 15 σημαντικότερες ανακαλύψεις για το 2018.

Στη λίστα βρίσκεται ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας τον περασμένο Νοέμβριο αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, ενός ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.

Στην αρχαία Τενέα, εντοπίστηκαν και ανασκάφτηκαν το 2018 τα πρώτα οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία αποτελούν πλέον αποδείξεις για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης, η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή μόνον μέσα από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών.
Το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας

Η δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ — ΜΠΕ, ότι «το κομμάτι το οποίο εμείς σκάβουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν είχε μια τεράστια ευμάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το περιοδικό ARTSY ειδικεύεται σε θέματα τέχνης, ωστόσο, δείχνει να εκτιμά τις αρχαιολογικές ειδήσεις καθώς, εκτός από τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας, της πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα.