• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αναπαράσταση του Ναού του Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας (Βίντεο)

Αναπαράσταση του Ναού του Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας (Βίντεο)

Αυτός είναι όπως θα έπρεπε να φαίνεται στον Ακράγαντα ο μαγευτικός και τεράστιος Ναός του Δία

Ακράγας – Ο Ναός του Δία, ο μεγαλύτερος δωρικός ναός των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδος, και ο τρίτος σε διαστάσεις, μετά τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και τον Ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα, σχεδόν ανακατασκευάστηκε σε ένα βίντεο που αναδεικνύει το μεγαλείο του. Η πρωτοβουλία ήταν του αρχιτέκτονα Federico Μονκάδα από τον Ακράγαντα.

Ο Ναός χτίστηκε για τον εορτασμό της Μάχης της Ιμέρας το 480 π.Χ., όταν οι Έλληνες της Σικελίας νίκησαν τους Καρχηδόνιους.

Οριστικά κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 1401, όταν τα τρία τελευταία αγάλματα των Τελαμώνων που λειτουργούσαν ως ημικίονες, έπεσαν στο έδαφος. Μερικά από τα ερείπια αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τον δέκατο έβδομο αιώνα για την κατασκευή του δυτικού μώλου του Λιμένα του Εμπεδοκλή.

Ο ναός ήταν στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, 113 μέτρα επί 56, και ήταν πάνω από 40 μέτρα ύψος. Τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία ήταν ακριβώς οι Τελαμώνες, γιγαντιαία αγάλματα ένα εκ των οποίων σώζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακράγαντα. Από αυτόν τον υπέροχο Ναό υπάρχουν σήμερα μόνο ερείπια.

Αλλά ο αρχιτέκτονας Federico Μονκάδα, με βάση τις μελέτες μεγάλων αρχαιολόγων όπως ο Pirro Marconi και κλασικές πηγές, όπως ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ανοικοδόμησε τον Ναό που αξίζει να δείτε πως ήταν στον Ακράγαντα του πέμπτου αιώνα π.Χ.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.