Ανακαλύφθηκε Επιτραπέζιο Παιχνίδι 2.000 Ετών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σε ξεχασμένο πέρασμα ενός κάστρου, το οποίο χρονολογείται, τουλάχιστον, από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Το αντικείμενο, το οποίο είναι ένας πίνακας που έχει σχεδιαστεί σε τούβλο και αποτελείται από δαιδαλώδεις τετράγωνες γραμμές, βρέθηκε στο κάστρο Βίμποργκ, ένα οχυρό 725 ετών σε μια νησίδα κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Φιλανδίας.

Το παιχνίδι, το οποίο πιθανότατα σκαλίστηκε σε ένα πήλινο τούβλο που ήταν ακόμη υγρό και στη συνέχεια ψήθηκε, είναι μια από τις ανακαλύψεις που έγιναν σε ένα «μυστικό πέρασμα» του κάστρου, το οποίο επιτέλους εξερευνάται, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το Vyborg Museum Reserve. Το πέρασμα πιστεύεται ότι διασχίζει το νησάκι του κάστρου και την πόλη (οι αρχαιολόγοι έφτιαξαν ένα διαδραστικό τρισδιάστατο μοντέλο του περάσματος που μπορείτε να εξερευνήσετε μόνοι σας).

Ο Vladimir Tsoi, επικεφαλής του Vyborg Museum Reserve, το χαρακτήρισε παρόμοιο με το «Nine Men’s Morris», ένα παιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες που χρονολογείται τουλάχιστον από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στο Nine Men’s Morris κάθε παίκτης έχει εννέα πιόνια, τα οποία κινούνται γύρω από τις τετράγωνες γραμμές και στόχος του είναι να βάλει τρία από τα πιόνια του σε ευθεία γραμμή, το ένα δίπλα στο άλλο. Μοιάζει κάπως με την ντάμα, όπου μπορείς να πηδήξεις τον αντίπαλό σου, για να φτάσεις στον στόχο σου.

Οι άνθρωποι παίζουν αυτό το παιχνίδι μέχρι και σήμερα. Μερικές φορές είναι τυπωμένο πίσω από το ταμπλό της ντάμας και ονομάζεται «cowboy checkers».

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Tsoi αποκάλεσε το τούβλο «το πιο ενδιαφέρον εύρημα» της αποστολής, μέχρι στιγμής. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια τσάντα γεμάτη με χάλκινα νομίσματα, που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα, σε μία από τις στοές του κάστρου. Το Κάστρο Βίμποργκ ήταν χτισμένο από Σουηδούς, στο τότε ανατολικό Βασίλειο της Σουηδίας και η σημερινή πόλη του Βίμποργκ χτίστηκε τελικά γύρω του.

Από VICE