Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν σπάνιο χρυσό μενταγιόν με φίδι σε αγγλοσαξονικό νεκροταφείο

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου 19.000 αρχαία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική Μεσολιθική εποχή έως τους πρώιμους αγγλοσαξονικούς χρόνους

Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους καθώς τέτοιες ανακαλύψεις γίνονται «μια φορά στα δέκα χρόνια».


Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι πολύ πλούσια τα ευρήματα, αλλά και γιατί δεν περίμεναν ότι εκεί θα εύρισκαν αρχαία. Τα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στους κήπους του Κάλθορπ, στη Βρετανία, όπου γινόταν εκσκαφή της Orbit Homes για τη δημιουργία ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος. Η περιοχή βρίσκεται στα περίχωρα της ιστορικής, εμπορικής πόλης Μπάνμπουρι στη νότια Αγγλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας Orbit Homes

Ευρήματα της Μεσολιθικής Περιόδου
Τα παλαιότερα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκαφής – μια σειρά από εργαλεία πυριτόλιθου – χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο ή την Μέση Λίθινη Εποχή, η οποία στη Βρετανία διήρκεσε από το 1000 π.Χ. έως το 4000 π.Χ περίπου.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης λείψανα από μεταγενέστερες περιόδους, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων ενός μικρού οικισμού από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού-Μέση/΄Υστερη Εποχή του Σιδήρου, καθώς και ένα αγγλοσαξονικό νεκροταφείο από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Τουλάχιστον 52 άτομα έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο νεκροταφείο.

Οι Αγγλοσάξονες ήταν μια πολιτιστική ομάδα που ζούσε στη Βρετανία κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Η εν λόγω ομάδα έλκει την καταγωγή της από γερμανικούς λαούς που εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά το τέλος της περιόδου της ρωμαϊκής κατοχής γύρω, στο 410 μ.Χ.


Το χρυσό μενταγιόν με το φίδι

Μεταξύ των αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν στο Κάλθορπ είναι οικιστικά αντικείμενα Ύστερης Εποχής του Χαλκού – Μέσης/Ύστερης Εποχής του Σιδήρου, όπως χειροποίητα κεραμικά, αλλά και υφαντικά εργαλεία. Ο ίδιος ο οικισμός αποτελείται από διάφορους μεγάλους περιβόλους, οι οποίοι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως μαντριά για τα ζώα. Βρέθηκαν επίσης ερείπια από στρογγυλά σπίτια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης μια μεγάλη σειρά από ταφικά κτερίσματα από τις αγγλοσαξονικές ταφές, όπως περιδέραια από χάντρες, μενταγιόν, προσωπικά αντικείμενα και όπλα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά σε αρχαιολογικό καταφύγιο
Τα κτερίσματα είναι εκπληκτικά, μόνο και μόνο από τον όγκο τους, το στυλ τους – υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη υλικών”, αναφέρει σε βίντεο της Orbit Homes, η Janice McLeish, Διευθύντρια Υπηρεσιών Μετά την Ανασκαφή, της Border Archaeology (BA), της συμβουλευτικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή.

Ένα από τα «αστέρια» των ευρημάτων είναι ένα πολύτιμο χρυσό μενταγιόν που ανακτήθηκε από το αγγλοσαξονικό νεκροταφείο, και έχει μια προχριστιανική εικονογραφία ζώων και συγκεκριμένα, ένα σχέδιο με ένα κουλουριασμένο φίδι.

“Πρόκειται για έναν χώρο που βρίσκεται μία φορά στα δέκα χρόνια… με ευρήματα που έρχονται στο φως μία φορά στη ζωή – είναι απίστευτο”, δήλωσε στο βίντεο η αρχαιολόγος πεδίου της BA, Hayley Parsons.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το “πανέμορφο” χτένι ύφανσης, της Εποχής του Σιδήρου, το οποίο θα είχε χρησιμοποιηθεί σε αργαλειό για την διαδικασία της ύφανσης, σύμφωνα με την McLeish.


Τα ευρήματα της ανασκαφής
Τα ευρήματα στην περιοχή Κάλθορπ – που σήμερα θεωρείται “σημαντικής” περιφερειακής σημασίας, σύμφωνα με το Orbit Homes – θα βοηθήσουν να έρθουν στο φως ζωές των ανθρώπων που έχουν ζήσει στην περιοχή κατά τη διάρκεια αρκετών χιλιάδων ετών ιστορίας.

“Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία δείχνει ότι οι άνθρωποι βρέθηκαν εδώ για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές στιγμές”, είπε η Mc Leish “Ήμασταν τόσο τυχεροί στους κήπους Κάλθορπ

“Η αρχαιολογία από μόνη της είναι συναρπαστική, αλλά όταν καλύπτονται όσες πολλές χρονικές περιόδους σε μία και μόνο τοποθεσία, είναι εξαιρετική χαρά. Η περιοχή ήταν πολύ πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα. Η συγκεκριμένη περιοχή ειδικότερα, στην κορυφή αυτού του λόφου, έχει αποτελέσει κομβικό σημείο από τη Μεσολιθική εποχή και ίσως ακόμη και πριν από αυτήν. Έτσι, ο τόπος εδώ έχει προσελκύσει ανθρώπους για διάφορους λόγους. Κι εμείς βλέπουμε τις «ματιές» των ανθρώπων που άφησαν το σημάδι τους εκεί.”

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί