• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αρχαιολογικός θησαυρός: Μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε κάτω από αμπελώνα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Αρχαιολογικός θησαυρός: Μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε κάτω από αμπελώνα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κοντά στην πόλη της Βερόνας στη βόρεια Ιταλία.

Ένα εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο μωσαϊκό δάπεδο της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε κάτω από έναν αμπελώνα στη βόρεια Ιταλία, κοντά στην πόλη της Βερόνας.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, το σπουδαίο εύρημα αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους αρχαιολόγους, καθώς εντοπίστηκε περίπου έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη των ερειπίων μιας βίλας του 3 μ.Χ αιώνα, σε λοφώδη περιοχή πάνω από την πόλη Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα.

Μετά από εκείνη την ανακάλυψη, το 1922, ο χώρος σχεδόν εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο πέρσι το καλοκαίρι, μια ομάδα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Καλών Τεχνών και Τοπίων της Βερόνας άρχισε εκ νέου τις ανασκαφές.

Η ομάδα δούλεψε στον αρχαιολογικό χώρο τον Οκτώβριο και ξανά το Φεβρουάριο, προτού οι εργασίες «παγώσουν» λόγω κορωνοϊού.

Το εντυπωσιακό μωσαϊκό τελικά ανακαλύφθηκε λίγα μέτρα κάτω από το χώμα ενός αμπελώνα, μόλις μία εβδομάδα από την επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών.

«Μετά από αμέτρητες δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών, μέρος του δαπέδου και των θεμελίων της ρωμαϊκής έπαυλης στα βόρεια της Βερόνας που ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς πριν από έναν αιώνα, επιτέλους ήρθαν στο φως» ανακοίνωσαν οι αρχές της Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα στον επίσημο λογαριασμό της πόλης στο Facebook.

«Η Εφορεία θα συνεργαστεί τώρα με τους ιδιοκτήτες του κτήματος και το δήμο, για βρουν τους κατάλληλους τρόπους ώστε να γίνει αυτός ο αρχαιολογικός θησαυρός, που ήταν κρυμμένος ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, προσβάσιμος» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται στο σημείο, ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του αρχαίου κτίσματος και ό,τι σώζεται από αυτό.

reader / photo facebook video screenshot