• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αρχαιολογικό Μυστήριο με υποβρύχια ευρήματα 10.000 ετών στο Γιουκατάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχαιολογικό Μυστήριο με υποβρύχια ευρήματα 10.000 ετών στο Γιουκατάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα παλαιότερα υπολείμματα ξυλάνθρακα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στο Μεξικό, βρέθηκαν βυθισμένα σε ένα κοίλωμα της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό.

Νέα αρχαιολογικά στοιχεία, από καμένα δείγματα ξυλάνθρακα, δείχνουν ύπαρξη των πρώτων εποίκων στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, σε μια σπηλιά που τώρα είναι πλημμυρισμένη με νερό.

Το 2017 και το 2018 τα απανθρακωμένα οργανικά δείγματα από 14 προϊστορικές φωτιές απομακρύνθηκαν από το κοίλωμα της Aktun Ha, περίπου 9 χιλιόμετρα από την πόλη Tulum, στο Quintana Roo του Μεξικού και αναλύθηκαν από επιστήμονες στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) .

Στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο αρχαιολόγος Λούις Αλμπέρτο Μάρτος Λόπες συνέταξε ένα άρθρο σχετικά με την ανάλυση δείγματος άνθρακα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geoarchaeology, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα και το πως βρέθηκαν, στο Προεδρικό Επιμελητήριο του Aktun Ha. Η επόμενη μελέτη περιελάμβανε πειράματα ελεγχόμενης θέρμανσης, φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και χρονολόγηση άνθρακα για να προσδιοριστεί τελικά ότι οι πυρκαγιές είχαν ηλικία μεταξύ «10.250 και 10.750 ετών».

Οι πυρκαγιές ήταν τοπικές ή μεταφέρθηκαν εκεί από αλλού;
Η χρονολόγηση των πυρκαγιών αντιστοιχεί στην πρώιμη περίοδο του Ολοκαίνου, η οποία είναι η γεωλογική εποχή στην οποία βρισκόμαστε ακόμη έως σήμερα και ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια στο τέλος της τελευταίας εποχής του πάγου. Και τα 14 απομεινάρια άνθρακα έχουν ονομαστεί «τα παλαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ» σε κοίλωμα της χερσονήσου του Γιουκατάν », σύμφωνα με μια έκθεση της Mexico News Daily. Ο κ. Μάρτος Λόπες είπε ότι αυτό το εύρημα βοηθά τον ίδιο και τους συναδέλφους του επιστήμονες να ανακατασκευάσουν την ιστορία της φωτιάς στην Αμερική, η οποία πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία για τη «μελέτη της εξέλιξης του πολιτισμού και της ανθρώπινης μετανάστευσης».

Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, οι επιστήμονες έπρεπε να αρνούνται την πιθανότητα τα νερά να παρέσυραν τα υπολείμματα του ξυλάνθρακα από αλλού, παρασύροντάς τα στο κοίλωμα του σπηλαίου. Την πιθανότητα αυτή ενθάρρυνε η ανακάλυψη, το 2018, μιας υπόγειας σύνδεσης ενός υποβρύχιου συστήματος ποταμών του Sac Actun, μήκους περίπου 263 χιλιομέτρων και του συστήματος ποταμών Dos Ojos, στο Τουλούμ, μήκους 84 χιλιομέτρων, το οποίο το Geo Mexico ονόμασε «το μεγαλύτερο υποβρύχιο σύστημα σπηλαίων στον κόσμο». Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι τα υπολείμματα είχαν καεί τοπικά στο κοίλωμα.

Η Πρόσβαση στον καλά αεριζόμενο καταυλισμό και στον ιερό χώρο
Η ανάλυση του άνθρακα αποκάλυψε ότι οι πυρκαγιές είχαν φτάσει σε θερμοκρασίες περίπου 600 βαθμών C και ειδικοί δύτες ανακάλυψαν πέτρινα εργαλεία και αντικείμενα στο σπήλαιο, όπως σφυριά και ξύστρες, που δείχνουν ότι ήταν ένα προσωρινό καταφύγιο που χρησίμευε ως κρεοπωλείο και για μαγείρεμα. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι οι πρώτοι κυνηγοί-συλλέκτες που ζούσαν στη χερσόνησο Γιουκατάν μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει τον προγονικό θάλαμο «για τελετουργικούς σκοπούς».

Περιγράφοντας τον τρόπο πρόσβασης στον αρχαίο ιερό χώρο πριν από 10 χιλιετίες, ο Μάρτος εξήγησε ότι για να μπουν στο σπήλαιο στους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι θα έπρεπε να σέρνονται μέσα από μια «στενή σήραγγα μήκους πέντε μέτρων, της οποίας η είσοδος ήταν κρυμμένη από ένα ανάχωμα βράχων. ” Στο τέλος της σήραγγας, ο θάλαμος των προγόνων του Aktun Ha έχει ύψος 20 μέτρα και πλάτος πέντε έως έξι μέτρα και περίπου 10.000 χρόνια πριν, ένα φυσικό πηγάδι σχηματίστηκε στο πίσω μέρος του σπηλαίου και ο Μάρτος εξήγησε ότι πριν πλημμυρίσει με νερό είχε «καλό αερισμό που επέτρεπε στον καπνό της φωτιάς να διαφύγει».


Αυτή η νέα ανακάλυψη ίσως συνδέεται με την ανακάλυψη ενός «ανθρώπινου σκελετού 9.900 ετών», που βρέθηκε στο σπήλαιο Chan Hol, κοντά τον αρχαιολογικό χώρο του Tulum στο Quintana Roo του Μεξικού. Ανήκει σε μια γυναίκα που είχε πεθάνει στα 30 της, και οι αρχαιολόγοι την ανέφεραν ως έναν από τους «πρώτους ανθρώπους που πάτησαν πόδι στην Αμερική».
Φαίνεται ότι καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό πηγαίνουν όλο και πιο πίσω στο χρόνο διεισδύοντας βαθύτερα στην Αρχαία μας Προέλευση, και πολύ σύντομα μπορεί να έχουμε μια απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: από πού ήρθαν οι ηλικίας 10.000 ετών άνθρωποι που άναψαν αυτές τις φωτιές.

photo video screenshot