Αρχαίο ερπετό σαν κροκόδειλος ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία – Χρονολογείται πριν από 237 εκατομ. έτη!

Η ανακάλυψη του Parvosuchus aurelioi, ενός νέου είδους αρχαίου αρπακτικού ερπετού από την ομάδα των ψευδοσουχικών, αναφέρθηκε στη Βραζιλία.

Χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια κατά τη Μέση-Ύστερη Τριασική περίοδο, αυτό το εύρημα προσθέτει σημαντική εικόνα για την ποικιλομορφία των πρώιμων ερπετών πριν από την κυριαρχία των δεινοσαύρων.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports περιγράφει λεπτομερώς την εύρεση ενός νέου, αρχαίου αρπακτικού ερπετού γνωστού ως Parvosuchus aurelioi στη Βραζιλία. Αυτό το πλάσμα ανήκει σε μια ομάδα ερπετών που μοιάζουν με κροκόδειλους. Χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Μέση-Ύστερη Τριασική περίοδο, αυτό το δείγμα αντιπροσωπεύει την πρώτη ανακάλυψη ενός μικρού αρπακτικού ερπετού του τύπου του στη χώρα.

Πριν από την κυριαρχία των δεινοσαύρων, αυτού του είδους τα πλάσματα ήταν μια κοινή μορφή αρχαίου τετράποδου ερπετού κατά την Τριασική περίοδο (252 – 201 εκατομμύρια χρόνια πριν), με ορισμένα είδη να συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα σαρκοφάγα της εποχής. Μικρότερα τέτοιου είδους ερπετά γνωστά ως gracilisuchids ζούσαν δίπλα σε αυτά τα αρπακτικά και έχουν βρεθεί σε περιοχές όπως η Κίνα και η Αργεντινή.


Τώρα, ο Rodrigo Müller αναφέρει την ανακάλυψη ενός νέου είδους gracilisuchid που βασίζεται σε ένα δείγμα που βρέθηκε στον σχηματισμό Santa Maria στη Βραζιλία. Ο μερικός σκελετός χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια και αποτελείται από ένα πλήρες κρανίο που περιλαμβάνει την κάτω γνάθο, 11 ραχιαίους σπονδύλους, μια λεκάνη και μερικώς διατηρημένα άκρα. Ο συγγραφέας ονομάζει το νέο είδος Parvosuchus aurelioi που προέρχεται από το «parvus» (μικρό) και το «suchus» (κροκόδειλος) και τιμά τον ερασιτέχνη παλαιοντολόγο Pedro Lucas Porcela Aurélio, ο οποίος ανακάλυψε τα απολιθωμένα υλικά.

Το κρανίο έχει μήκος 14,4 εκατοστά και διαθέτει μακριές λεπτές σιαγόνες με μυτερά δόντια που κυρτώνονται προς τα πίσω και πολλά ανοίγματα κρανίου. Ο σκελετός είναι ελαφρά χτισμένος και υπολογίζεται ότι έχει μήκος λιγότερο από ένα μέτρο σε συνολικό μήκος. Αυτά τα χαρακτηριστικά ταξινομούν το P. aurelioi ως gracilisuchid, γεγονός που το καθιστά το πρώτο είδος από αυτή την ομάδα που επιβεβαιώθηκε στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί