Απίστευτο! Γυναίκα στην Τσεχία βγήκε βόλτα και έπεσε πάνω σε… θησαυρό 900 ετών με 2.150 νομίσματα

Αρχαιολόγοι στην Τσεχία ανακάλυψαν ένα θησαυρό 900 ετών με περισσότερα από 2.000 ασημένια νομίσματα

Είχε προηγηθεί η τυχαία ανακάλυψη από μία γυναίκα, η οποία βρήκε κάποια νομίσματα κατά τη διάρκεια της βόλτας της, ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.


Προφανώς, εν μέσω πολιτικής αστάθειας και πολέμων τον Μεσαίωνα, κάποιος άνθρωπος αποφάσισε να κρύψει τον πλούτο του. Έθαψε έτσι, ένα κεραμικό δοχείο γεμάτο νομίσματα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ να το πάρει.


Γυναίκα έπεσε πάνω στον θησαυρό και ειδοποίησε τους αρχαιολόγους
Η γυναίκα βρήκε μερικά ασημένια νομίσματα
ενώ περπατούσε σε ένα χωράφι στο Κουτνοχόρσκου και επικοινώνησε με τις αρχές, ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το Κουτνοχόρσκου, πιο γνωστό ως Κούτνα Χόρα, είναι περίπου 50 μίλια ανατολικά της Πράγας.

Οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν το σημείο με ανιχνευτές μετάλλων και τελικά ανακάλυψαν περισσότερα από 2.150 νομίσματα.

Τα ασημένια νομίσματα πιθανότατα να θάφτηκαν μεταξύ 1.100 και 1.125 μ.Χ. κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ένας αρχαιολόγος του ινστιτούτου, ο Filip Velimsky. Τα νομίσματα ήταν αρχικά σε ένα κεραμικό δοχείο, αλλά διασκορπίστηκαν λόγω μεταγενέστερων γεωργικών εργασιών στον χώρο.


Τι εκτιμούν οι αρχαιολόγοι για τον θησαυρό με τα νομίσματα

Ο Velimsky χαρακτήρισε τον μεσαιωνικό θησαυρό νομισμάτων ως σημαντικής αξίας για την εποχή του, και υποστήριξε πως ήταν ένα τεράστιο ποσό για έναν μέσο άνθρωπο. Το ποσό μπορεί να συγκριθεί με ένα σύγχρονο «τζάκποτ». Αρχαιολόγοι θεωρούν ότι τα νομίσματα ενδέχεται να ήταν λάφυρα πολέμου ή απλήρωτοι μισθοί, ανέφερε το ινστιτούτο.

Τα αρχαία μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση και τεκμηρίωση, διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμη κι έναν χρόνο. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να καταφέρουν να εκθέσουν τα νομίσματα στο κοινό το 2025.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί