• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απίστευτο! Άνοιξαν σπηλιά μετά από 5.000.000 χρόνια και τι ανακάλυψαν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο! Άνοιξαν σπηλιά μετά από 5.000.000 χρόνια και τι ανακάλυψαν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν έμπαινες σε μία σπηλιά όπου ήταν κλειστή για περισσότερο από 5 εκατ. χρόνια, τι θα περίμενες να δεις μέσα;

Κανείς δεν ήξερε τι θα συναντήσει στη σπηλιά Movile στη Ρουμανία, μέχρι που μετά από εκατομμύρια χρόνια ανοίχτηκε από τον Dr. Christian Lascu.

Εκεί οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής 48 είδη προϊστορικών πλασμάτων, ανάμεσά τους, σκορπιούς, αράχνες και σαρανταποδαρούσες.

Το ακόμα πιο απίστευτο είναι, πως τα 33 από τα 48 αυτά ήδη, υπάρχουν μόνο σε αυτή τη σπηλιά και πουθενά αλλού στον κόσμο! Τα πλάσματα αυτά που ζουν στο απόλυτο σκοτάδι και έχουν αναπτύξει άλλες… δυνάμεις, όπως μεγάλες κεραίες, για να καταφέρουν να επιβιώσουν εκεί μέσα.

Ένα ακόμα παράξενο είναι πως στη σπηλιά αναπτύσσονται βακτήρια από τοξικά αέρια που υπάρχουν εκεί, με τη διαδικασία της χημειοσύνθεσης. Φανταστείτε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης στα φυτά, μόνο η χημειοσύνθεση επιτρέπει στους οργανισμούς να δημιουργούν ενέργεια μέσω χημικών αντιδράσεων για να βοηθήσουν στην παραγωγή τροφίμων.

Σκουλήκια, γαρίδες και άλλα μικρά πλάσματα χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να τραφούν, ενώ οι σκορπιοί, αράχνες και άλλα ασπόνδυλα τρέφονται με τα μικρότερα ζώα. Αυτό δημιουργεί έναν τέλειο κύκλο ζωής που επιτρέπει σε όλα μέσα στο σπήλαιο να συνεχίσουν να ζουν και να είναι εντελώς αυτάρκης.

dokari / photo video screenshot