Ο μεγάλος μύθος γύρω από τον Μότσαρτ

Πολλά έχουν ακουστεί γύρω από τον θάνατο και -κυρίως- τον τρόπο και τον τόπο ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Ελάχιστα ωστόσο έχουν αποδειχθεί αληθινά. Σύμφωνα με την DW, ο Μότσαρτ πεθαίνει το Δεκέμβριο του 1791 σε ηλικία 35 ετών κηδεύεται χωρίς ιδιαίτερες τιμές και θάβεται σε τάφο για απόρους. Καμιά επιτύμβια στήλη ή σταυρός δεν δείχνει που ακριβώς θάφτηκε ο διασημότερος αυστριακός όλων των εποχών. Και αυτό το γεγονός όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του μύθου του Μότσαρτ.

Ένας μύθος μάλιστα που έγινε ταινία από τον Μίλος Φόρμαν με τίτλο “Αμαντέους” to 1984. 

Ο Ούλριχ Λάιζινγκερ διευθυντής του τμήματος επιστημονικής έρευνας του «Ιδρύματος Μοτσαρτέουμ» στο Ζάλτσμπουρκ πιστεύει ότι η ταινία απέχει πολύ από την πραγματικότητα και προσθέτει: «Ο Μότσαρτ ενταφιάστηκε σε ανώνυμο τάφο. Από σημερινή σκοπιά εμείς βέβαια θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός αυτό. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πως είναι δυνατόν ένα καθολικά αναγνωρισμένο μουσικό ταλέντο όπως ο Μότσαρτ να κηδεύεται με τέτοιο τρόπο».

Το «Ίδρυμα Μοτσαρτέουμ» διαθέτει την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου αφιερωμένη αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Μότσαρτ.

Ωστόσο τα λεγόμενα και οι ισχυρισμοί του εν λόγω διευθυντή δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Ο “μύθος του Μότσαρτ” έχει άλλο ένα σκέλος: Την πραγματική ηλικία θανάτου.

Ο διευθυντής του τμήματος έρευνας συμπληρώνει: «Ο Μότσαρτ πέθανε πρόωρα ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής του. Όχι όμως και υπερβολικά πρόωρα. Είναι πάντως γεγονός ότι λίγο μετά τον θάνατο του Μότσαρτ κανείς δεν γνώριζε πια που ακριβώς είχε ταφεί»

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί