• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η στοιχειωμένη ταβέρνα του Τορίνο… Δημοσίευμα του 1925 (ΦΩΤΟ)

Η στοιχειωμένη ταβέρνα του Τορίνο… Δημοσίευμα του 1925 (ΦΩΤΟ)

ύρω στα 1900, οι ιταλικές εφημερίδες έγραφαν για τα συγκλονιστικά φαινόμενα, τα οποία λάμβαναν χώρα σε μια στοιχειωμένη ταβέρνα στο Τορίνο.

Μάλιστα, είχε δημοσιευθεί και μια σχετική έγγραφη αναφορά ενός ιδιοκτήτη ιαματικών λουτρών, ονόματι Κριστόφορο Σαϊνέρ, ο οποίος πιστοποιούσε το στοίχειωμα του χώρου, καθώς υπήρξε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας.

Ιδού η έγγραφη αναφορά του:

«Βεβαιώνω επί τω λόγω της τιμής μου ότι παρέστην στην εκδήλωση αδιανόητων φαινομένων στο οινοπωλείο Τσινζάνο, στην οδό Μπάβα 6, στο Τορίνο. Να πώς έχουν τα γεγονότα, που αδυνατώ να αντιληφθώ.

Την 21η Ιανουαρίου, βρισκόμουν στην μπροστινή αίθουσα της ταβέρνας, μαζί με τον ιδιοκτήτη της, τον κύριο Φουμέρο, ο οποίος ήταν απασχολημένος με τη διευθέτηση των φιαλών οινοπνευματωδών ποτών σε μέρος, το οποίο μπορούσα να βλέπω καθαρά και συνεχώς.

Ξαφνικά, δύο υποδήματα κατέπεσαν προς τη μεριά μου, προερχόμενα από την κουζίνα του μαγαζιού. Αμέσως, εγώ και ο ιδιοκτήτης, που και οι δύο είχαμε ενοχληθεί από το κακόβουλο αυτό αστείο, τρέξαμε προς το μαγειρείο, για να συλλάβουμε τον φαρσέρ επί τω έργω. Όμως, η κουζίνα ήταν άδεια και κανείς δεν ήταν μέσα εκείνη τη στιγμή. Σαστίσαμε.

Μετά από λίγο, ήμουν στο υπόγειο κελάρι μαζί με τον λογιστή κύριο Μερίνι. Τότε, όλα τα μπουκάλια κρασιού, όσα ήταν γεμάτα από γευστικό οίνο, αλλά ακόμα και εκείνα που ήταν άδεια, στοιβαγμένα σε μια γωνιά, άρχισαν να τρέμουν, να χτυπούν το ένα πάνω στο άλλο, να ανασηκώνονται και στο τέλος, να πέφτουν στο πάτωμα και να γίνονται χίλια κομμάτια.

Τα δύο αυτά φαινόμενα με έπεισαν ότι δεν προέρχονταν από απάτη, αλλά ούτε και από αστεϊσμό, καθώς ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας κύριος Φουμέρο υπέστη τεράστια ζημία.

Επίσης, υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας και άλλων παράδοξων φαινομένων. Είδα πιάτα με φαγητό να αιωρούνται και βαριές προθήκες γεμάτες τρόφιμα να αλλάζουν θέσεις, δίχως να τις αγγίζει ανθρώπου χέρι».

Μάλιστα, ο Cesare Lombroso, αυτός ο λαμπρός Ιταλός επιστήμονας, ιατρός, ανθρωπολόγος, πανεπιστημιακός Καθηγητής και εγκληματολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χώρο του Μεταφυσικού, επισκέφτηκε τη στοιχειωμένη ταβέρνα του Τορίνο.


Αφού πείστηκε για την πραγματικότητα και την ακρίβεια των φαινομένων και αφού προηγουμένως απέκλεισε κάθε απάτη, έκανε κι αυτός την εξής επίσημη δήλωση:

«Κατέβηκα στο υπόγειο του οινοπωλείου του Φουμέρο, ενώ ήταν απολύτως σκοτεινό και άκουσα τον δαιμονιώδη θόρυβο σπασμένων ποτηριών και ταυτοχρόνως, φιάλες οίνου έπεφταν από τα ράφια και κυλούσαν ορμητικά μέχρι τα πόδια μου, όπου αίφνης σταματούσαν απότομα.

Καταμεσής του κελαριού, στεκόταν ένα χοντροκαμωμένο ξύλινο τραπέζι, πάνω στο οποίο τοποθέτησα έξι μεγάλα κεριά αναμμένα, υποθέτοντας πως τα υπερφυσικά φαινόμενα θα κατέπαυαν με το δυνατό φως.

Αλλά, απεναντίας, καθώς προχωρούσα μες στον υπόγειο εκείνο χώρο, όπου κι αν βάδιζα, φιάλες εκτοξεύονταν εναντίον μου. Δυο-δυο, τρεις-τρεις τη φορά. Άλλες έσπαγαν και άλλες προσγειώνονταν όρθιες και ανέπαφες. Σαν κάποιο αόρατο χέρι να με περίμενε να πλησιάσω, για να με βλάψει. Περιττό να σας πω ότι στο κελάρι ήμουν ολομόναχος.

Ακόμα και τη στιγμή που στράφηκα προς την έξοδο, έτοιμος να φύγω, η εκτόξευση των μπουκαλιών δε σταμάτησε ούτε λεπτό».

Η στοιχειωμένη ταβέρνα του Τορίνο είχε μαγνητίσει πολλούς επιφανείς ερευνητές και επιστήμονες της εποχής, ενώ οι πελάτες αρνούνταν να την επισκεφτούν πλέον.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΙ», στις 22/11/1925…

Από strangepress, ΦΩΤΟ pexels