Ανατριχιαστικό εύρημα: Βρήκαν τον μεγαλύτερο τόπο ταφής θυμάτων μεσαιωνικής πανούκλας!

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στη γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης ενόψει της κατασκευής ενός νέου οίκου ευγηρίας αποκάλυψαν τη μεγαλύτερη ομαδική ταφή θυμάτων πανώλης που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται, αλλά τα λείψανα αιώνων περισσότερων από 500 ατόμων έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής και η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είχαν ενταφιαστεί σε αυτό το μέρος έως και 1.500 άτομα!

Δεν έχει γίνει ακόμη ακριβής χρονολόγηση, αλλά οι προσωρινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι οκτώ λάκκοι πανώλης δημιουργήθηκαν γύρω στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Μερικά από τα οστά φαίνονται πράσινα, επειδή για κάποιο διάστημα ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την απόρριψη απορριμμάτων από ένα κοντινό μύλο χαλκού, αναφέρει το Spiegel .

«Θα ασφαλίσουμε και θα αρχειοθετήσουμε όλα τα ανθρώπινα υπολείμματα που θα βρεθούν στις μελλοντικές περιοχές κατασκευής», λένε η αρχαιολόγος του Τμήματος Διατήρησης Κληρονομιάς της Νυρεμβέργης Melanie Langbein και ο επικεφαλής ανθρωπολόγος Florian Melzer.

«Αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες την άνοιξη, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο έκτακτης ανάγκης για θύματα πανώλης που έχει ανασκαφεί στην Ευρώπη».


Η βουβωνική πανώλη έχει συνδεθεί με πολλές από τις πιο καταστροφικές πανδημίες της ιστορίας, κυρίως με τον Μαύρο Θάνατο του 14ου αιώνα και την πανώλη του Ιουστινιανού που ξεκίνησε τον 6ο αιώνα. Ωστόσο, η εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που μεταδίδεται από ψύλλους επανεμφανίστηκε συχνά με λιγότερα κρούσματα με το πέρασμα των αιώνων. Μετά τον Μαύρο Θάνατο στην Ευρώπη, τοπικές επιδημίες επανεμφανίζονταν για περίπου 400 χρόνια , καταστρέφοντας πόλεις.

Η Νυρεμβέργη δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η πόλη έχει ακόμη και ένα διάσημο νεκροταφείο πανώλης, το St. Rochus . Αλλά αυτό που βρήκαν οι αρχαιολόγοι από το In Terra Veritas ενώ έκαναν αυτό που υπέθεταν ότι ήταν ένας συνηθισμένος έλεγχος επιμέλειας πριν από την κατασκευή, δεν ήταν νεκροταφείο. Τα σιωπηλά κόκαλα μιλούσαν για κάτι πολύ πιο απελπισμένο και καταστροφικό.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε ένα κανονικό νεκροταφείο, αν και έχουμε ορίσει νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη», είπε ο Λάνγκμπαϊν στον Τζακ Γκάι στο CNN . «Αυτό σημαίνει μεγάλο αριθμό νεκρών που χρειάστηκε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής».

Η πανώλη δεν αφήνει ορατά ίχνη στα οστά των θυμάτων της, επομένως θα χρειαστεί να γίνει περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Η ανάλυση DNA των οστών αναμένεται να επιβεβαιώσει τα ίχνη του βακτηρίου της πανώλης Yersinia pestis . Αλλά πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η πανούκλα είναι η πιο πιθανή εξήγηση.


Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα σε υπολείμματα από έναν από τους τάφους δείχνει την περίοδο μεταξύ του τέλους του 15ου και των αρχών του 17ου αιώνα και νομίσματα και κομμάτια αγγείων που βρέθηκαν εκεί παραπέμπουν στις αρχές του 20ού αιώνα. Βρήκαν επίσης ένα σημείωμα με ημερομηνία 1634 που περιγράφει ένα ξέσπασμα πανώλης το 1632 και το 1633 στη Νυρεμβέργη που σκότωσε περίπου 15.000 ανθρώπους.

Περίπου 2.000 από αυτούς, ανέφερε το σημείωμα, θάφτηκαν στον χώρο της τρέχουσας ανασκαφής.

“Αυτή η ανακάλυψη είναι μεγάλης σημασίας πολύ πέρα ​​από την περιοχή”, δήλωσε ο Λόρδος δήμαρχος της Νυρεμβέργης Marcus König .

“Οι τάφοι περιέχουν τα νεκρά λείψανα παιδιών και ηλικιωμένων, ανδρών και γυναικών· η πανώλη δεν σταμάτησε στο φύλο, την ηλικία ή την κοινωνική θέση. Τώρα, για πρώτη φορά, μια εμπειρικά αξιόπιστη ανάλυση μιας μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας αυτής της περιόδου μπορεί να πραγματοποιηθεί για μια πόλη με τη σημασία της Νυρεμβέργης. Είναι αυτονόητο ότι αυτό το σημαντικό ιστορικά και αρχαιολογικά εύρημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία και κατάλληλο τρόπο».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί