Ανακαλύφθηκε κραγιόν 4.000 χρόνων στο Ιράν! Έχει σύσταση παρόμοια με τη σημερινή – Βίντεο

Είναι πολύ πιθανόν να το χρησιμοποιούσαν και σαν ρουζ


Στο νοτιοανατολικό Ιράν ανακαλύφθηκε το κατά πάσα πιθανότητα αρχαιότερο μέχρι σήμερα κραγιόν. Πρόκειται για μία κόκκινη χρωστική ουσία η οποία βρισκόταν σε ένα πέτρινο φιαλίδιο το οποίο χρονολογείται πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% του δείγματος περιλάμβανε μεταλλεύματα κυρίως αιματίτη, το οποίο δίνει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Το μείγμα περιείχε επίσης μαγγανίτη και βραουνίτη, τα οποία έχουν σκούρες αποχρώσεις και κηρώδεις ουσίες από λαχανικά κι από άλλα οργανικά προϊόντα.

«Τόσο η ένταση των κόκκινων χρωστικών μεταλλευμάτων όσο και οι κηρώδεις ουσίες είναι, παραδόξως, συμβατές με τις συνταγές για τα σημερινά κραγιόν», εξηγούν οι ερευνητές.

Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να το χρησιμοποιούσαν και με άλλους διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα σαν ρουζ, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Massimo Vidale και συμπλήρωσε ότι το ομοιογενές, βαθύ κόκκινο χρώμα, οι ενώσεις που χρησιμοποιήθηκαν και το σχήμα του φιαλιδίου, δείχνουν ότι το χρησιμοποιούσαν στα χείλη.

Αρχαίο eyliner και βάση προσώπου
Πρόκειται για το πρώτο αρχαίο καλλυντικό σε κόκκινο χρώμα, το οποίο ανακαλύπτεται μέχρι στιγμής. «Είναι το πρώτο σε βαθύ κόκκινο χρώμα που συναντάμε, ενώ στο παρελθόν έχουμε ανακαλύψει βάσεις σε ανοιχτό χρώμα και σκιές ματιών σε σκούρο χρώμα», πρόσθεσε.

Εν αντιθέσει με άλλα αρχαία καλλυντικά, το παρασκεύασμα του φιαλιδίου είχε χαμηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο, πράγμα που σημαίνει πως ίσως οι κατασκευαστές γνώριζαν για τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση μόλυβδου.

Στην Αίγυπτο έχουν ανακαλυφθεί μολύβια ματιών και σκιές σε πιο ανοιχτά χρώματα. Αντίστοιχα, στο νοτιοανατολικό Ιράν έχει ανακαλυφθεί μια λευκή χρωστική ουσία σε καλλυντικά η οποία χρησιμοποιούνταν σαν βάση προσώπου πριν από 5.000 χρόνια.

Ο Vidale επισημαόινει ότι το κόκκινο σκεύασμα δεν περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία και σημείωνε ότι ίσως ήταν συνειδητή επιλογή.

Δείτε ΕΔΩ

(Με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί