Άλυτο μυστήριο στην Κασπία: 1.700 νεκρές φώκιες στις ακτές!

Οι αρχές του Νταγκεστάν δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε τον θάνατο των ζώων, αλλά πιθανότατα πέθαναν από "φυσικά αίτια" (περίεργο για τόσες χιλιάδες φώκιες μαζί...)

Περίπου 1.700 φώκιες -είδος που απειλείται με εξαφάνιση- βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στη Ρωσία, στον Βόρειο Καύκασο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι την Κυριακή (4/12).

Οι φώκιες ξεβράστηκαν στις ακτές της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν, κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας, της μεγαλύτερης εσωτερικής λίμνης στον κόσμο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι «οι ερευνητές είχαν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την εξεύρεση της αιτίας του θανάτου των θηλαστικών».

Ο επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας Περιβάλλοντος της Κασπίας Ζαούρ Γκαπίζοφ είπε ότι οι φώκιες πιθανότατα πέθαναν πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι σκοτώθηκαν από λαθροθήρες.

Εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλιείας και εισαγγελείς επιθεώρησαν την ακτογραμμή και συνέλεξαν δεδομένα για εργαστηριακή έρευνα, η οποία δεν εντόπισε αμέσως κανέναν ρύπο.

Οι φώκιες της Κασπίας, τα μόνα θηλαστικά που έχουν βρεθεί στην Κασπία Θάλασσα, έχουν ταξινομηθεί ως απειλούμενα στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) από το 2008.

Η είδηση έρχεται αφότου περισσότερες από 140 φώκιες της Κασπίας βρέθηκαν νεκρές σε παραλίες του Καζακστάν στην Κασπία Θάλασσα νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την KASPIKA, μια υπηρεσία για τη διατήρηση της φώκιας της Κασπίας.

Σύμφωνα με την IUCN, ο πληθυσμός της φώκιας της Κασπίας έχει υποφέρει από το υπερβολικό κυνήγι, την υποβάθμιση των οικοτόπων και την κλιματική αλλαγή.

Η Κασπία Θάλασσα συνορεύει με πέντε χώρες: το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζακστάν, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν.


cnn/pixabay

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί