Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν τυχαία ρωμαϊκό ναυάγιο του 4ου αιώνα που έκρυβε πολλά μυστικά

Νέα μελέτη μας δίνει συναρπαστικές πληροφορίες για ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα και είναι διατηρείται άψογα


Το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 μέτρων από τις ακτές της Μαγιόρκα, ενός από τα νησιά των Βαλεαρίδων νήσων της Ισπανίας, σε βάθος λίγο μεγαλύτερο από 1,8 μέτρα.

Το ναυάγιο του “Ses Fontanelles”, καλύπτει μια έκταση περίπου 12 μέτρα σε μήκος επί 5 μέτρα σε πλάτος, με το φορτίο του να διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Περιλαμβάνει ακόμη πολλούς αμφορείς – το αρχαίο δοχείο μεταφοράς.

Η τυχαία ανακάλυψη του ναυαγίου
«Το άριστα συντηρημένο κύτος και το φορτίο συμπεριλαμβανομένων των αμφορέων με ζωγραφισμένες επιγραφές, και η θέση του σε ρηχά νερά πέρα από μία από τις κύριες τουριστικές παραλίες του νησιού το καθιστά ένα μοναδικό εύρημα στη Μεσόγειο», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 2019 και οι ανασκαφές διεξήχθησαν στη συνέχεια το καλοκαίρι του ίδιου έτους.


«Σύντομα, συνειδητοποίησαν ότι το φορτίο και το κύτος του πλοίου διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Μετά από μια πρώτη αξιολόγηση και την ανασκαφή ενός τμήματος του ναυαγίου που αντιστοιχούσε στην πλώρη, τα υπόλοιπα υπολείμματα παρέμειναν επί τόπου και καλύφθηκαν και πάλι», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η πρώτη εποχή των ανασκαφών και η μελέτη υλικών που είχαν βρεθεί, βοήθησαν στην ταξινόμηση των κεραμικών ευρημάτων, αλλά παρέμεναν πολλά ερωτήματα, όπως η προέλευση του σκάφους. Ως αποτέλεσμα, οι επικεφαλής της μελέτης αποφάσισαν να αναλύσουν τα ευρήματα προκειμένου να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με την ομάδα, το πλοίο μετέφερε το φορτίο γύρω στον 4ο αιώνα, περίοδο για την οποία δεν είναι γνωστά πολλά για τις εμπορικές δραστηριότητες στη Δυτική Μεσόγειο.


Η προσέγγιση της ομάδας περιλάμβανε εξέταση των αμφορέων και του αρχαίου περιεχομένου τους μέσω οργανικής ανάλυσης υπολειμμάτων.

Τέλος, μελετήθηκαν ξύλινα υπολείμματα του κύτους, φυτά που βρέθηκαν ανάμεσα στο φορτίο και φλοιός που χρησιμοποιήθηκε ως πώμα για το σφράγισμα των αμφορέων, προκειμένου γίνουν γνωστά τα είδη που χρησιμοποιούσαν στα ναυπηγεία, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι το σκάφος πιθανότατα απέπλευσε από την περιοχή της Καρχηδόνας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Οι μελετητές διαπίστωσαν επίσης ότι το σκάφος μετέφερε φορτίο σάλτσας ψαριών, λαδιού και κρασιού, το οποίο μεταφέρθηκε σε τρεις βασικούς τύπους αμφορέων.

Οι ναυπηγοί φαίνεται να χρησιμοποίησαν πεύκο για τα διαμήκη τμήματα του σκάφους, ενώ για άλλες περιοχές του πλοίου επέλεξαν πιο σκληρά ξύλα, όπως αυτά της ελιάς, της δάφνης και κυπαρίσσι. Η ομάδα βρήκε επίσης ότι κλαδιά αμπελιού και άλλων φυτών χρησιμοποιήθηκαν ως επένδυση για την προστασία του φορτίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

«Τα αποτελέσματα φωτίζουν διάφορες πτυχές αυτού του μοναδικού πλοίου που βυθίστηκε στα νερά της Μαγιόρκα, ενώ συμβάλουν στην ανάδειξη της ναυτικής αρχαιολογίας», ανέφεραν οι συγγραφείς.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί