WSJ για τον ΞΕΣΗΚΩΜΟ των Ολλανδών αγροτών: «Το “πράσινο όραμα” της Ευρώπης βρίσκει άλλον έναν πολέμιο»

Οι αγελάδες αποτελούν σήμα κατατεθέν του αγροτικού ολλανδικού τοπίου, όπως οι ανεμόμυλοι και τα κανάλια. Στις πόλεις, το γάλα είναι σύνηθες ρόφημα στα επαγγελματικά γεύματα και τα καταστήματα τυριών αφθονούν.

Αλλά σύντομα χιλιάδες αγροκτήματα μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν δραστικά τα κοπάδια βοοειδών τους για να συμμορφωθούν με την κυβερνητική πολιτική.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι υποστηρικτές των αγροτών λένε ότι η κυβερνητική πρόταση απειλεί σχεδόν όλη τη γεωργία στην Ολλανδία -το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων στον κόσμο σε αξία μετά τις ΗΠΑ- σε μια εποχή αυξημένης παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν αντιδράσεις κατά της πράσινης ατζέντας, όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων της Γαλλίας που ξεκίνησε το 2018 έως τις επανειλημμένες επιθέσεις στις πράσινες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Οι μάχες, κυρίως μεταξύ υποστηρικτών των περιβαλλοντικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν επανειλημμένα φέρει αντιμέτωπους τους πολίτες της υπαίθρου με τους κατοίκους των πόλεων, αναστατώνοντας την εθνική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και οι σύμβουλοί του συναντήθηκαν την Παρασκευή για πρώτη φορά με ολλανδικές οργανώσεις αγροτών για το θέμα, δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος του Ρούτε έχει πέσει κατακόρυφα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης που διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 11.200 κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να κλείσουν και 17.600 αγρότες θα πρέπει να μειώσουν τα κοπάδια τους για να επιτευχθούν οι στόχοι για τις εκπομπές. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις “υπολογισμούς” και δήλωσε ότι οι στόχοι εξακολουθούν να προσαρμόζονται.

Χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ολλανδία διαδήλωσαν αυτό το καλοκαίρι οδηγώντας τρακτέρ γεμάτα επιγραφές κατά μήκος επαρχιακών δρόμων και φωνάζοντας συνθήματα στις πλατείες των πόλεων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα του ολλανδικού πληθυσμού δήλωσαν ότι κατανοούν τις ανησυχίες των αγροτών. Ο Ρούτε επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες διαμαρτύρονταν τον Ιούνιο.

Η προτεινόμενη πολιτική θα μειώσει τις εκπομπές αζώτου και αμμωνίας κατά 50% για την προστασία ενός δικτύου φυσικών περιοχών ώστε να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο Natura 2000. Οι περιοχές Natura 2000 υπολογίζονται σε περίπου 7% της ολλανδικής έκτασης.

Τα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα αποθέματα αζώτου υπερβαίνουν τα κρίσιμα επίπεδα στις καθορισμένες περιοχές, αν και έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον 24,7 δισ. δολάρια επιπλέον των υφιστάμενων 7,1 για να φέρει τα τρία τέταρτα των περιοχών Natura 2000 σε “υγιές επίπεδο” έως το 2030.

Οι αγρότες, είπε η κυβέρνηση, έχουν τρεις επιλογές: “Να κάνουν πιο βιώσιμες τις παραγωγές τους, να μετεγκατασταθούν ή να τις τερματίσουν”. Η κυβέρνηση προσφέρει εξαγορές στους αγρότες, αλλά οι συνήγοροι λένε ότι λίγοι τις έχουν αποδεχθεί. Οι προτεινόμενες περικοπές αζώτου κυμαίνονται από 12% έως 95% ανά περιοχή.

(capital.gr – φωτο:pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί