«Βολεύτηκε» και η Γκρέτα;;; Δεν φαντάζεστε σε τι θέση την έβαλαν!

Τη θέση της αρχισυντάκτριας σε εφημερίδα της Σουηδίας ανέλαβε για μία ημέρα η έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ,

ώστε να επισημάνει θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να μοιραστεί τις σκέψεις της με τους αναγνώστες.

Η έφηβη κοπέλα από τη Σουηδία, έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, υψώνοντας τη φωνή της ώστε να ακουστεί η άποψή της για την κλιματική αλλαγή, ξεκινώντας μάλιστα και το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι κάθε Παρασκευή, παντού στον κόσμο πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες ή άλλου είδους εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η νεαρή ακτιβίστρια μάλιστα, έχει μιλήσει και στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Αρχισυντάκτρια για μια ημέρα

Η Γκρέτα ανέλαβε τα χρέη της αρχισυντάκτριας στην εφημερίδα Dagens Nyheter την Κυριακή, ύστερα από πρόσκληση που της απηύθυναν οι υπεύθυνοι του εντύπου.

Όπως αναφέρει ανάρτηση της εφημερίδας στο διαδίκτυο «Τα μέσα ενημέρωσης είναι τα μόνα που μπορούν να επικοινωνήσουν με τον χρόνο που μας έχει μείνει», γράφει η @GretaThunberg, καλεσμένη αρχισυντάκτρια της εφημερίδας DN στις 6 Δεκεμβρίου».

Στον προσωπικό της λογαριασμό, η Τούνμπεργκ μοιράστηκε μια περίληψη της εργάσιμης ημέρας της, δημοσιεύοντας ένα βίντεο που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πρέπει να μειωθούν στο μηδέν, έως το 2036.

Η έφηβη ακτιβίστρια κυκλοφόρησε ένα άρθρο, στο οποίο περιγράφει την αλλαγή του κλίματος ως «εξαιρετικά επείγον» ζήτημα, προσθέτοντας ότι είναι «μέρος μιας μεγαλύτερης κρίσης βιωσιμότητας».

«Η παράδοση της ευθύνης για τη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Σουηδίας σε έναν ανήλικο, ανεκπαίδευτο ακτιβιστή είναι εντελώς ακατανόητη. Είναι τρελό», ξεκίνησε να γράφει η Τούνμπεργκ στο άρθρο της με ειρωνικό τρόπο.

«Αν δεν υπήρχε το παράλογο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια υπαρξιακή κρίση που εξακολουθεί να αγνοείται από την κοινωνία μας» συνέχισε.

Αντιδράσεις από αντίπαλα μέσα ενημέρωσης

Η κίνηση να ανατεθεί η αρχισυνταξία μιας εφημερίδας στην Τούνπεργκ ακόμη και για μια μέρα, προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους, ιδίως στην αρχισυντάκτρια Άνα Κάρεμποργκ, του αντίπαλου μέσου ενημέρωσης, Svenska Dagbladet.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημοσιογραφία, η ακεραιότητα είναι ζωτικής σημασίας», έγραψε η Κάρεμποργκ στην εφημερίδα Svenska Dagblaget στις 23 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του Δεκεμβρίου από την εφημερίδα Nyheter. «Για μένα, θα ήταν αδιανόητο να παραδώσω τη θέση του αρχισυντάκτη της Svenska Dagbladet στη Γκρέτα Τούνπεργκ ή σε έναν άλλο ακτιβιστή, ακόμα και για μια μόνο μέρα» έγραψε.

Η Κάρεμποργκ ισχυρίστηκε ότι η παράδοση των καθηκόντων της εφημερίδας στην Τούνπεργκ, ακόμη και για μια μέρα, ήταν «αντίθετο με τις δικές μας δημοσιογραφικές αρχές», ζητώντας να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ «ειδήσεων και απόψεων».

Η Τούνπεργκ ωστόσο, υποστήριξε πως, υπό την καθοδήγησή της, «το σημερινό φύλλο θα επικεντρωθεί στη βασική έρευνα», επισημαίνοντας ότι «αυτά είναι γεγονότα, όχι απόψεις».

(sputniknews – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί