Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρνητών του εμβολιασμού στο Βέλγιο καταγράφεται στην επαρχία της Λιέγης με ποσοστό άνω του 40%. «Για πολύ καιρό ανησυχούσαμε για τον κίνδυνο να μην έχουμε αρκετές δόσεις. Τώρα διακινδυνεύουμε να έχουμε αρκετά εμβόλια, αλλά όχι αρκετούς πολίτες για να τους τα χορηγήσουμε», δηλώνει στη Soir o καθηγητής ψυχολογίας της υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν Ολιβιέ Λουμινέ. Η παρατήρησή του είναι κάπως προκλητική, σχολιάζει η εφημερίδα, αλλά περιγράφει με σαφήνεια τα συμπεράσματα του 30ου Βαρόμετρου σχετικά με τα κίνητρα των πολιτών σε σχέση με τον εμβολιασμό, που εκπόνησαν τρία βελγικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο αυτό, στο οποίο έχουν συμμετάσχει συνολικά από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, 128.331 άτομα, το 71% των κατοίκων των βορείων περιοχών της χώρας διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στον εμβολιασμό, ενώ το ίδιο αισθάνεται μόλις το 51% των κατοίκων στις Βρυξέλλες και τη Βαλλονία.
Ο καθηγητής Ολιβιέ Λουμινέ εξηγεί ότι η διαφορά μεταξύ των γλωσσικών κοινοτήτων μειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά αυξήθηκε εκ νέου τον Μάρτιο.
Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις των Βρυξελλών και της Βαλλονίας πρέπει να ξεκινήσουν επικοινωνιακές εκστρατείες υπέρ του εμβολιασμού, κυρίως αξιοποιώντας επαγγελματίες από τον χώρο της Υγείας. Ο Ολιβιέ Λουμινέ επιμένει ότι η εκστρατεία θα πρέπει να έχει θετικό πρόσημο, να προβάλλει δηλαδή τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού, όπως π.χ. το πόσες ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί χάρη στα εμβόλια. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, συμπληρώνει, σε άτομα μέσης ηλικίας και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.
Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Βαλλονία έχουν καταβληθεί επιπλέον προσπάθειες, όπως τηλεφωνήματα υπενθύμισης και επανεκκινήσεις της εκστρατείας εμβολιασμού, δίνοντας σε άτομα στα οποία είχαν ήδη προσφερθεί ραντεβού, μια δεύτερη ευκαιρία.
Υπάρχει ακόμη πιθανότητα οι πολίτες να αλλάξουν γνώμη, καθώς το 74% εκείνων που είχαν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο ήταν πρόθυμοι ή πολύ πρόθυμοι να εμβολιαστούν τον Απρίλιο, κάτι που «υποδηλώνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με επιφυλάξεις πείστηκε τελικά για τη σημασία του εμβολιασμού».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Κίνα καταδίκασε τον διάπλου αμερικανικού και βρετανικού πολεμικού πλοίου του Στενού της Ταϊβάν
- Εργατικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη: Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου
- Έκανε «3.000 αιτήσεις» για δουλειά χωρίς επιτυχία και αγανάκτησε – Δείτε το viral video στο Tik Tok
- Θεσσαλονίκη: Νέα επιχείρηση καθαρισμού της Ν. Παραλίας από τις μουντζούρες- «Ο δημόσιος χώρος είναι το μεγάλο σπίτι μας»
- Οι αιωνόβιοι σπάνε ρεκόρ στην Ιαπωνία – Έφτασαν σχεδόν τους 100.000, ενώ ο πληθυσμός μειώνεται
- Γεωπολιτικές αναταράξεις: Νέα ευκαιρία για την Ρωσία σε περιοχή επιρροής ΗΠΑ και Βρετανίας!
- Eurobasket: Ο Ευτύχης Μπλέτσας δίνει τον παλμό των Ελλήνων στη Λετονία – “Σήκωσε το…”, vid
- Το Ισραήλ απορρίπτει το ψήφισμα του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών στο παλαιστινιακό – “Η ΓΣ είναι ένα πολιτικό τσίρκο”
- Νέο σύστημα ψηφοφορίας για τις εκλογές στην Ελλάδα πρότεινε αρχηγός κόμματος
- Eurobasket 2025: Στον τελικό η Γερμανία – Κέρδισε την Φινλανδία και περιμένει Ελλάδα ή Τουρκία
Κύρια Θέματα

















