Τύφλα να ‘χει ο Μητσοτάκης! Ο Μακρόν υπόσχεται πλήρη απεξάρτηση από αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε το Σάββατο να κάνει τη Γαλλία το "πρώτο μεγάλο κράτος" που θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο ως πηγές ενέργειας,

σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους νέους και πράσινους ψηφοφόρους που φοβάται ότι μπορεί να απέχουν από την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο νυν Γάλλος πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του, σε συγκέντρωση στην πόλη της Μασσαλίας (η οποία ψήφισε μαζικά υπέρ του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των εκλογών), προσπάθησε να διευρύνει το μικρό προβάδισμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.

Ενόψει του δεύτερου γύρου της 24ης Απριλίου, η προεδρική κούρσα διεξάγεται στα… αριστερά, με τους δύο διεκδικητές να προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα θέσει τον επόμενο πρωθυπουργό του άμεσα υπεύθυνο για αυτό που αποκάλεσε “πράσινο σχεδιασμό”. “Άκουσα την ανησυχία των νέων μας”, δήλωσε ο Μακρόν στους υποστηρικτές του που κυμάτιζαν σημαίες σε ένα πάρκο με θέα το παλιό λιμάνι στη Μασσαλία.

“Η αποστολή αυτού του πρωθυπουργού θα είναι να κάνει τη Γαλλία το πρώτο μεγάλο έθνος που θα εγκαταλείψει το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Είναι εφικτό και θα το κάνουμε”, δήλωσε ο Μακρόν. “Ανάμεσα στον άνθρακα και το φυσικό αέριο από τη μία πλευρά και την πυρηνική ενέργεια από την άλλη, επιλέγω την πυρηνική ενέργεια”.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να κατασκευάσει έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να ξεκινήσει μελέτες για άλλους οκτώ, να δεκαπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας και να κατασκευάσει 50 αιολικά πάρκα στη θάλασσα μέχρι το 2050. Θέλει επίσης να μονώσει 700.000 σπίτια ετησίως για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Μακρόν, δήλωσε επίσης ότι θέλει να δημιουργήσει μια εθνική ημέρα της φύσης τον Μάιο κάθε χρόνο και χαρακτήρισε τη Λεπέν “σκεπτικίστρια του κλίματος”.

Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στις 10 Απριλίου με ποσοστό άνω του 21% των ψήφων και καθώς και οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου προσπαθούν να προσελκύσουν τους υποστηρικτές του, η Λεπέν στοχεύει στο πιο εργατικό, αγροτικό τμήμα αυτού του εκλογικού σώματος, εστιάζοντας στο κόστος ζωής, την αύξηση του κόστους των τροφίμων και τις υψηλές τιμές της βενζίνης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να προσελκύσει τα πιο μορφωμένα, κεντροαριστερά και αστικά τμήματα των υποστηρικτών του Μελανσόν.

(φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί